Prezență arhierească în mijlocul credincioșilor din județul Mureș

Duminica a III-a după Rusalii, 14 iulie 2013, a fost o zi de mare bucurie pentru credincioșii Parohiei Ogra și ai filiei Lăscud din Protopopiatul Luduș, județul Mureș. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul lor pentru a târnosi noua biserică a filiei Lăscud, care îi are ca patroni duhovnicești pe Sfântul Ioan Botezătorul și pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, după cum a precizat Arhid. Liviu Stanciu.

După slujba de târnosire, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoți si diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie pe un altar amenajat la intrarea în biserică. La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a hirotesit întru iconom-stavrofor pe părintele pensionar Dumitru Rusu, acordându-i brâul roșu și crucea pectorală ca răsplată pentru hărnicia și vrednicia de care a dat dovadă de-a lungul întregii cariere preoțești.

Localitatea Lăscud din județul Mureș datează de dinaintea anului 1700, când, pe teritoriul satului, exista o mănăstire ortodoxă. Construirea noii biserici ortodoxe de aici (cea veche fiind preluată de cultul greco-catolic în anul 1990) a fost începută în anul 2008 și s-a încheiat în anul 2010. În același an s-au început lucrările de pictură în interior, fiind executată în tehnica tempera grassa de către meșterul Liviu Ianoș, sub coordonarea pictorului Emil Dunăre. Toate lucrările la noua biserică s-au finalizat în anul 2013, sub îndrumarea Părintelui paroh Ioan Baciu și a Părintelui pensionar Dumitru Rusu.

Tot în această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a luat parte la cea de-a IX-a ediție a Festivalului Etnografic al Comunităților de pe Valea Mureșului, organizat în comuna Răstolița, județul Mureș. În cadrul acestui festival care promovează valorile autentice românești, a fost construit un sat alegoric transilvan în zona „La Alei” – la intrarea în comuna Răstolița, în care au fost amenajate 13 case tradiționale ale comunităților de pe Valea Mureșului Superior.

După susținerea unei alocuțiuni, Înaltpreasfinția Sa, însoțit de reprezentanți ai autorităților locale și județene, s-a întâlnit cu participanții la festival și a vizitat expozițiile celor 13 comunități participante din care este constituită „Asociația Microregiunea Valea Mureșului Superior”. În standurile acestora, au fost expuse obiecte de artizanat ale meșteșugarilor din zonă, obiecte de uz casnic, țesături tradiționale, ceramică, mobilier, unelte și instrumente muzicale.

Comentarii Facebook


Știri recente