Preşedintele României a vizitat Catedrala din Miercurea Ciuc. Avem nădejde că ne veţi fi alături în demersurile noastre de păstrare a identităţii naţionale, a spus PS Andrei

Preşedintele României a vizitat Catedrala din Miercurea Ciuc . a fost întâmpinat de PS Andrei

Dl Klaus Iohannis, Preşedintele României, a vizitat ieri, 18 iulie 2017, catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc.

Excelenţa Sa a fost primit, în mod tradiţional, cu pâine şi sare de credincioşi îmbrăcaţi în costume populare, preoţi şi oficialităţi locale.

Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, l-a întâmpinat pe şeful statului, l-a însoţit în lăcaşul de cult şi i-a prezentat câteva date istorice despre catedrala românilor din Covasna şi Harghita.

În cuvântul său, Ierarhul şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia românilor din această zonă aflaţi în pericolul de a-şi pierde identitatea.

Vă adresez aceste cuvinte în calitate de păstor al credincioşilor ortodocşi români din Episcopia Covasnei şi Harghitei, punându-ne nădejdea în Dumneavoastră că ne veţi fi alături în demersurile noastre de păstrare a identităţii naţionale, a culturii şi tradiţiilor pe aceste meleaguri, a spus Preasfinţia Sa.

Preşedinele României a fost plăcut impresionat de vizitarea edificiului bisericesc din Miercurea Ciuc şi de ospitalitatea celor care l-au întâmpinat.

Sunt impresionat de această primire tradiţională. Mi-am dorit mult să vin la Catedrala Episcopală (din Miercurea Ciuc – n.r). Am întâlnit oameni frumoşi şi sunt foarte bucuros că am avut această ocazie. Sper să revin cât de curând şi să aprofundăm discuţiile începute astăzi.

Catedrala cu hramul ,,Sf. Ier. Nicolae” a fost construită între anii 1929-1936 de către preotul Gheorghe Cerbu și credincioșii români din Miercurea Ciuc, sub purtarea de grijă a marelui Mitropolit al Ardealului, Nicolae Bălan. Edificiul a fost târnosit în ziua de 8 noiembrie 1936.

Forma arhitecturală a acestei ctitorii din zid este în stil bizantin, cu plan trilombat, având trei turle, fațade cu un singur brâu împletit și interior cu cupole. Pictura bisericii și a iconostasului a fost executată în anul 1936 de pictorul Gheorghe Belizarie din Pitești, fratele binelui cunoscut pictor Dimitrie Belizarie.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente