Preşedintele Georgiei a vizitat Mănăstirea Antim

Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a vizitat marţi Mănăstirea Antim din Capitală, ctitoria Sfântului Antim Ivireanul, care este georgian de origine.

Demnitarul a fost primit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, care i-a prezentat așezământul monahal.

Preasfinţia Sa a subliniat că Preşedintele Georgiei şi delegaţia însoţitoare au vizitat Mănăstirea Antim, pentru că este „un loc semnificativ pentru relaţiile, colaborarea şi prietenia dintre popoarele român şi georgian”.

„A fost o vizită spirituală şi s-a citit bucuria pe chipul doamnei preşedinte şi al însoţitorilor domniei sale. Au rămas uimiţi de maniera mai mult decât lăudabilă în care amintirea Sfântului Mitropolit Antim Ivireanul este cultivată în cultura românească şi mai ales aici în obştea care slujeşte în ctitoria pe care Sfântul Antim Ivireanul a înălţat-o acum mai bine de 300 de ani”.

„Cu acest prilej, obştea mănăstirii i-a oferit preşedintelui Georgiei o icoană a Sfântului Antim Ivireanul şi câteva publicaţii privind viaţa Sfântului Ierarh şi istoria acestui aşezământ monahal. Doamna preşedinte, la rândul dumneaei, a oferit mănăstirii o icoană cu Sfânta Nina, cea care a adus sămânţa Evangheliei lui Hristos la poporul georgian. Această icoană va rămâne la stăreţia mănăstirii în sala numită Georgiană, unde se păstrează mărturiile trecerii delegaţiilor de stat sau bisericeşti din Georgia la această mănăstire: icoane, alte daruri, cărţi, medalii etc.”.

„Au venit aici să se reculeagă, să se roage, să aprindă o lumânare şi să cinstească în modul acesta pe un înaintaş de-al dumnealor şi un mare părinte al Bisericii din Ţara Românească, pe Sfântul Antim Ivireanul”, a afirmat PS Varlaam Ploieşteanul.

Mănăstirea, ctitorie a Sfântului Antim, a fost construită în „mahalaua popii lui Ivașco”, pe locul unei biserici de lemn, fiind sfințită în 1715.

Catapeteasma din piatră, icoana Tuturor Sfinților, icoana celor patru sfinți: Alexie, Nicolae, Antim, Agata, și ușa masivă de stejar de la intrarea în biserică au fost lucrate chiar de ierarhul georgian.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente