Președintele Academiei Române denunță un anumit dezinteres față de trecut și personalitățile trecutului

Ioan-Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române, a denunţat în timpul sesiunii aniversare Nicolae Bălcescu, 200 de ani de la naştere „un anumit dezinteres în raport cu trecutul şi cu marile personalităţi ale trecutului”.

„Într-o societate românească grăbită, preocupată de interese trecătoare şi dornică să evite tot mai mult apelul la memoria colectivă şi Bălcescu şi Avram Iancu şi Kogălniceanu şi fraţii Golescu şi Ion Ghica şi Bariţiu şi Bărnuţiu rămân îngropaţi în colbul filelor din trecut”, a spus Ioan-Aurel Pop la evenimentul organizat de Academia Română.

Preşedintele celui mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală a subliniat că Bălcescu a transmis generaţiilor viitoare un testament concentrat pe două direcţii.

„Construirea unei noi Europe bazate pe principiile democratice ale libertăţii, egalităţii şi frăţiei şi edificarea unei Românii moderne în care toţi fii săi să poată trăi între fruntariile statului naţional unitar moderne”.

„Aceste direcţii din testamentul lui Bălcescu nu s-au înfăptuit pe deplin nici până astăzi. De aceea,, lucrarea lui trebuie să ne rămână mereu în minte şi s-o transmitem, dacă noi suntem umili epigoni, generaţiilor următoare”, a mai spus Ioan-Aurel Pop.

Nicolae Bălcescu a fost un istoric, scriitor și revoluționar român. Alături de fratele său mai mic, Barbu, a participat la Revoluția din 1848. Academia Română l-a desemnat în 2015 membru post-mortem.

Foto credit: notabn.ro

Comentarii Facebook


Știri recente