Prepararea Marelui Mir se apropie de final. Joi va fi sfințit

Prepararea Marelui Mir se va încheia pe parcursul zilei de miercuri. Seara târziu, după răcirea preparatului, Mirul va fi transportat la Reședința Patriarhală, urmând ca joi să aibă loc slujba de sfințire oficiată de ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Miercuri, în zorii zilei, la Mirostirionul de la Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” din Capitală s-au aflat Mitropolitul Laurențiu al Ardealului și Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul care au participat la procedurile de adăugare a rezinelor și a uleiurilor esențiale aromatizante.

IPS Laurențiu la prepararea Marelui Mir. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Decoctul preparat ieri cu plante aromate și vin a fost încălzit ca să fie fluid pentru a fi transferat în cazanul de 1.000 litri apoi s-a adăugat materia principală: peste 400 litri de ulei de măsline, a explicat Mitropolitul Laurențiu.

„Pe fundul cazanului s-a turnat o cantitate de vin pentru ca preparatul să nu se prindă în timpul fierberii. Sunt patru persoane care amestecă în continuu”, a adăugat ierarhul.

„Acest proces a fost încadrat complet, așa cum am făcut și ieri, într-un ritual liturgic”, a declarat pentru Radio Trinitas Înaltpreasfinția Sa. „Am început cu binecuvântarea, cu rugăciunile începătoare, Troparul Pogorârii Duhului Sfânt, apoi s-a citit și se citește în continuu, din Sfintele Evanghelii”.

Episcopul vicar Varlaam Ploieșteanul a amintit că joi va fi sfințit pentru a 22-a oară Marele Mir de la emiterea Tomosului de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române.

PS Varlaam Ploieșteanul la prepararea Marelui Mir. ©Basilica.ro / Raluca Ene

Preasfinția Sa a subliniat în acest context faptul că Marele Mir a fost sfințit în Biserica noastră și în 1882, cu trei ani înainte de a fi Biserică autocefală.

„Lucrul acesta a fost invocat de marele Episcop al Romanului, Melchisedec Ștefănescu, ca argument în favoarea autocefaliei pentru că această sfințire recunoscută de Patriarhia Ecumenică arăta starea de maturitate duhovnicească, organizatorică a Bisericii din Principatele Române”, a adăugat ierarhul.

Sfințirea Marelui Mir va avea loc joi, 25 aprilie 2019, la exact 134 ani de la emiterea Tomosului Sinodal al Patriarhiei Ecumenice pentru recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

Vezi mai multe imagini în Galeria Foto.

Vezi și: Înțelesul și folosul Sfântului și Marelui Mir într-o nouă apariție la IBMO

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente