Preotul Stavros Kofinas spune că vindecarea holistică implică abordarea integrală a persoanei, dar și a lumii

Preotul Stavros Kofinas, moderatorul Comisiei pentru sănătate şi vindecare a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), a vorbit într-un interviu acordat organizației despre sănătate și vindecare din punct de vedere holistic, care, în opinia lui, implică o abordare a întregii persoane, dar și a lumii.

Ceea ce înseamnă, în perspectiva preotului ortodox grec, abordarea corpului, a sufletului, a minții și a emoțiilor.

„Dacă avem de-a face cu întreaga persoană, atunci trebuie să ne ocupăm de întregul «oikoumene», de întreaga lume”, a continuat pr. Stavros Kofinas.

Vindecarea post-pandemie

„Consiliul Mondial al Bisericilor s-a ocupat de-a lungul timpului de aspectul vindecării și al îngrijirii bolnavilor. Desigur, după cum am menționat, acesta este un domeniu pastoral major al Bisericii – îngrijirea bolnavilor”.

„Dar, odată cu pandemia și după ea, am văzut că toate problemele de sănătate au apărut brusc și se pare că Consiliul Mondial al Bisericilor a simțit că există nevoia specială ca această comisie să se ocupe de problemele apărute nu numai în urma pandemiei, ci și de cele care au apărut chiar înainte de pandemie și care au ieșit la suprafață”.

Ceea ce a reieșit din pandemie, a explicat pr. Stavros Kofinas, a fost „aspectul credinței în știință, unde în multe privințe a existat un conflict, iar pe de altă parte a existat o nevoie de colaborare”.

De asemenea, preotul a mai spus că „lucrătorii din domeniul sănătății trebuie să știe mai multe despre poziția bisericilor, dar și noi, trebuie să sprijinim lucrătorii din domeniul sănătății și profesioniștii din domeniul medical. În acest dialog vom putea forma un tip de legătură spirituală”.

Colaborare la nivel organizațional

Totodată, clericul a subliniat necesitatea colaborării dintre structurile eclesiale și organizațiile medicale.

„Majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății sunt asociați cu multe organizații. Așadar, dacă putem ajunge la organizații și le putem convinge, în felul nostru, să pună în aplicare ceea ce le sugerăm, atunci ei vor putea să transmită mai departe și vom deveni ca niște parteneri în eforturile lor”.

„Preocuparea mea este ca această Comisie să nu se ocupe doar la suprafață, ci să fie îmbogățită cu un anumit sens teologic. Cred că trebuie să fim capabili să oferim un aspect existențial la ceea ce înseamnă sănătate și vindecare și că acesta este, de multe ori, un lucru pe care îl uităm și pe care oamenii îl caută”.

De asemenea, preotul Stavros Kofinas a semnalat necesitatea ancorării tinerilor în astfel de rețele, pentru a conferi continuitate și constanță în eforturile Consiliului Mondial al Bisericilor.

Comisia pentru sănătate și vindecare a CMB este împărțită în patru grupuri de lucru: Acces și sisteme de sănătate, Sănătate mintală, HIV și sănătate reproductivă și Credință și știință.

Ultima întâlnire a avut loc anul acesta la Geneva, în prima parte a lunii martie.

Foto credit: CMB / Albin Hillert


Știri recente