Preotul mărturisitor Liviu Galaction Munteanu, evocat la Cluj ca martir pentru cauza creștinismului

Preotul mărturisitor Liviu Galaction Munteanu a fost evocat joi la Muzeul Mitropoliei Clujului în cadrul unei conferințe care a conturat personalitatea sa de „martir pentru cauza creștinismului” cu „o atitudine de o verticalitate rarisimă și exemplară”.

Potrivit Radio Renașterea, la conferință au participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, clerici, teologi, oameni de cultură, profesori și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” și numeroși credincioși clujeni.

În deschiderea evenimentului, Mitropolitul Clujului a afirmat că „îl admirăm pe părintele Liviu Galaction Munteanu, care a mers cu mărturisirea până la capăt”.

„Dumnezeu să-l odihnească și pe părintele Ioan Bunea, care i-a fost coleg de suferință, dar și pe ceilalți care și-au dat viața pentru credință la Aiud și la Gherla”, a subliniat Mitropolitul Andrei amintind de cei prigoniți de regimul comunist.

„Evenimentul din această seară cheamă înspre sfințenie și în recunoașterea acestui mărturisitor al credinței, care este reprezentativ pentru eparhia noastră”, a adăugat PS Benedict Bistrițeanul.

„Rapoartele informatorilor Securității despre părintele Liviu Galaction Munteanu descriu o atitudine de o verticalitate rarisimă și exemplară: Numitul arată că se socotește un martir ce suferă pentru cauza creștinismului și că nu numai dânsul, dar toți acei ce au jurat să slujească biserica lui Hristos, sunt împotriva comunismului, care caută să păgânească biserica”, au afirmat organizatorii.

În continuare, a avut loc un moment muzical interpretat de corul de copii al Memorialului Gherla, coordonat de Ana Antoneac. Corul a interpretat câteva compoziții muzicale pe versurile unor poeți din Gulagul românesc.

Pr. Liviu Galaction Munteanu este propus pentru a fi canonizat în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Conferința a fost moderată și prezentată de protosinghelul Grigorie Benea, starețul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici”.

Liviu Galaction Munteanu – preot și profesor mărturisitor

Părintele Liviu Galaction Munteanu s-a născut în 16 mai 1898 într-o familie de învăţători din localitatea Cristian, judeţul Braşov, și s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna” din Braşov şi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu. A devenit doctor în Teologie al Universității din Cernăuţi. În 17 februarie 1927 a fost hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj. Ulterior a fost și rector al instituției.

În 1958 a fost numit vicar administrativ de Episcopul Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în Eparhia Clujului. Părintele Liviu Galaction Munteanu a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, care l-a adus în atenția Securității.

A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A fost închis în penitenciarele Aiud şi Gherla. A murit în 8 martie 1961, la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus de regimul comunist.

Argumentele locale pentru canonizarea „profesorului martir” au fost aprobate în cadrul unei ședințe de lucru a ierarhilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ianuarie 2021.

Foto credit: Radio Renașterea

Comentarii Facebook


Știri recente