Preotul Ioan Opriș a fost evocat la Turda la împlinirea a 100 ani de la uciderea lui

La Turda a fost organizat luni un eveniment de comemorare a Pr. Ioan Opriș, care anticipează împlinirea a 100 ani de la martiriul său din 8 noiembrie 1918.

Evenimentul a avut loc în cadrul conferinței preoților din Protopopiatul Turda, prezidate de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, informează Mitropolia Clujului pe site-ul oficial.

La sfârșitul conferinței a fost lansată monografia „Preotul Ioan Opriș, erou și martir al neamului”, ediția a II-a, scrisă de Ioan Bembea.

În cartea sa, profesorul Ioan Bembea descrie moartea preotului Ioan Opriș, când Transilvania s-a desprins de Imperiul Austro-Ungar și s-a alipit de România, prin bunăvoia marii majorități a locuitorilor săi:

„Era în pregătire alegerea delegaților pentru Adunarea de la Alba Iulia. În 8 noiembrie 1918 preotul Ioan Opriș, împreună cu sătenii, în curtea bisericii din Cristiș, au întâmpinat cu entuziasm o delegație de fruntași români formată din dr. Augustin Rațiu, nepot al memorandistului dr. Ioan Rațiu, și medicul dr. Sever Mureșan.

Au venit cu o trăsură și, pentru întâia oară, fluturau un drapel românesc. După plecarea acestora în aplauzele obștei, dinspre comuna vecină Poiana a sosit, cu o căruță, un grup de jandarmi unguri.

Unul dintre aceștia a răcnit, în limba maghiară: Nu mai lătra, popă spurcat! apoi, în furia lui oarbă și-a îndreptat pușca spre preot și a tras. Preotul a căzut în mulțimea de oameni consternați de cele întâmplate”.

(fragment din monografia „Preotul Ioan Opriș, erou și martir al neamului”)

Slujbă de pomenire și moment artistic In Memoriam

De la ora 12:00, în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” de pe strada Ioan Opriș, Mitropolitul Andrei a oficiat o slujbă de pomenire în memoria preotului martir.

La final a avut loc un moment artistic, intitulat ,,In Memoriam”, susținut de elevii școlilor din Turda și au fost depuse coroane de flori la bustul martirului Ioan Opriș, amplasat în fața bisericii.

La eveniment au participat cei peste 80 de preoți din protopopiatul Turda, autorități locale și județene, cadre didactice și elevi de la școlile din oraș, precum și alți localnici.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Comentarii Facebook


Știri recente