Preotul care a ridicat pe malul Nistrului o biserică maramureșeană în cinstea Sf. Brâncoveni, premiat de Mitropolitul Petru

Preotul Sorin Huluță-Saftiuc din Soroca a fost distins luni, 16 august 2021, cu Crucea Mitropoliei Basarabiei.

„Părintele Paroh, în anii săi de activitate, a reușit ca pe malul Nistrului, să ridice o biserică deosebit de frumoasă, de lemn, în stil maramureșean, iar acest fapt a dus la aprecierea Mitropolitului Basarabiei care i-a oferit acest dar de mult preț”, se precizează pe site-ul oficial al Mitropoliei.

Evenimentul a avut loc de sărbătoarea Sfinților Brâncoveni, hramul bisericii maramureșene din Soroca. Mitropolitul Petru a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de clerici din Arhiepiscopia Chișinăului.

©Mitropolia Basarabiei

A participat și un preot din Vrancea, Gabriel Macovei, paroh la parohia Broșteni 3 care este înfrățită cu Parohia „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca.

©Mitropolia Basarabiei

Preotul vrâncean a oferit Mitropolitului Petru o icoană pictată pe sticlă, iar parohului o Cruce de binecuvântare și diverse cărți de cult.

Preotul Sorin Huluță-Saftiuc a venit la Soroca din Onești, special pentru slujirea acestei parohii, în urmă cu unsprezece ani. În 2012 a reușit să edifice în locul micului paraclis al comunității actualul lăcașul de cult în stil maramureșean cu o capacitate de aproximativ 100 de persoane.

Biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca. Sursă foto: observatorul.md

Biserica a fost ridicată cu ajutorul comunității locale, dar și al Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Foto credit: Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook


Știri recente