Preoții din Maramureș și Satu Mare în training catehetic: „Suntem capabili de o relație sănătoasă, onestă cu tinerii?”

Peste 70 de preoți și diaconi din Episcopia Maramureșului și Sătmarului au participat pe parcursul a două zile la un program de formare pentru organizarea activităților catehetice destinate tinerilor.

Invitatul „Training-ului catehetic” organizat de Biroul de Tineret al Eparhiei a fost Pr. Dr. Mihai Pavel, Inspector patriarhal în cadrul Sectorului Teologic Educațional al Patriarhiei Române și Director regional World Vision International pentru Europa de Răsărit și Orientul Apropiat.

Într-o relatare pentru Trinitas TV, Părintele Mihai Pavel și-a exprimat convingerea că formarea continuă a celui care lucrează cu tinerii este un imperativ și asta nu doar din cauza impasului metodologic și a anilor de comunism care i-a îndepărtat de Biserică pe tineri.

„Astăzi suntem liberi. Ne putem apropia foarte lesne de ei. Întrebarea este: Suntem capabili de o relație sănătoasă, onestă cu ei? Suntem capabili de o relație?”, a precizat clericul.

Pr. Mihai Pavel a subliniat că în formarea tinerilor „preotul nu este în centrul atenției”.

„Liturghia întreține relația noastră, transformă timpul nostru într-un timp al cerului. (…) Preotul nu e în centrul atenției formării tânărului. E unul din actori. E o prezență care îndrumă, o prezență discretă, înțeleaptă, iubitoare care îmbrățișează o prezență rugătoare”.

„El este acolo asemenea tatălui din Evanghelia de duminică (Pilda Fiului Risipitor, n.r.). Stă acasă și îl așteaptă. Tânărul odată încredințat că este iubit și că este acceptat, ascultat și prețuit se descoperă pe sine și-și despachetează, își împlinește potențialul pentru care a fost zidit”.

Programul de formare a avut loc în perioada 17-18 februarie 2020 la Schitul Luna Șes. În ultima zi a fost prezent la eveniment Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Pentru cele mai recente informații din lumea ortodoxă urmărește-ne și pe Twitter – @AgentiaBasilica!

Comentarii Facebook


Știri recente