Preoții clujeni, chemați să prevină și să combată traficul de persoane: Victimele au nevoie mai ales de speranță

Clericii Protopopiatului Cluj 1 au fost învățați cum să prevină și să combată traficul de persoane, în condițiile în care numai în 2022, la nivel național, au fost traficate cel puțin 502 persoane.

Ședința administrativă desfășurată joi la sediul protoieriei s-a constiuit într-un curs de „Identificare și prevenire a traficului de persoane”, înscris în cadrul proiectului intitulat „Asistență umanitară pentru persoanele din România afectate de criza ucraineană”

Proiectul a fost susținut de Ministerul Afacerilor Interne prin Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane și Patriarhia Română, prin Federația Flinatropia, în colaborare cu Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca și Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1.

Cursul, desfășurat chiar în biserica de la sediul protopopiatului a fost susținut de părintele Valentin Timaru, doamna Claudia Preduț, subcomisar în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, și doamna psiholog Daniela Florea. Invitatul special al cursului a fost domnul Liciniu Câmpean, Consilier eparhial pe probleme de misiune.

Invitații au dialogat cu preoții pe o temă stringentă și care, din păcate, se manifestă la nivel mondial, „un fenomen grav, foarte real și foarte prezent în viețile noastre”, așa cum l-a descris doamna subcomisar Claudia Preduț.

Victimele au nevoie mai ales de speranță

Claudia Preduț a explicat unde au nevoie autoritățile de ajutorul preoților.

„Victimele traficului de persoane au nevoie de ajutor, pe care noi, ca insituție, îl putem oferi până la punct, dar mai ales de speranță, ca un dar de mare preț, pe care o pot trezi cei care lucrează cu sufletul, adică preoții. Așa se explică dorința noastră de a consolida colaborarea pe care o avem la nivelul Patriarhiei Române, prin care ne dorim să venim în sprijinul acelor persoane abuzate, atât prin consiliere psihologică și spirituală, cât și prin sprijin material”.

Foto credit: Pr. Marius Cristian Focșanu

„Concret, ne dorim ca slujitorii sfintelor Altare să ne ajute nu în calitate de «turnători», ci în virtutea vocației, lucrând la sufletul omului greu încercat. Intervenția preotului este esențială acolo unde asistăm la procesul de dezumanizare a persoanei, care ajunge să devină o marfă, fiind vândută și revândută”, a spus doamna comisar, potrivit Radio Renașterea.

Dorința de intensificare a colaborării cu Biserica Ortodoxă Română este explicată de nevoia pe care o impun procedurile greoaie de reintegrare a victimelor, care au nevoie de consiliere psihologică și spirituală, aspect la care preoții excelează: „Vorbim de persoane care trecând prin experiențe traumatizante se închid pur și simplu”, a completat doamna Claudia Preduț.

Psihologul Daniela Florea le-a prezentat preoților exemplul unei femei, care la 20 de ani, respectiv în anul 2016, a ajuns în Italia, fiind obligată se se prostitueze. Perioada de exploatare a acesteia a durat trei ani, iar în 2019, femeia, care între timp a fost reabilitată după 2 ani de psihoterapie cu cel puțin o ședință de o oră pe săptămână, abandonată în Germania, s-a întors singură în România. Femeia a devenit mamă, dar reabilitarea ei a necesitat consiliere psihologică, de asistență, pentru ca ea să se reintegreze la școala pe care a abandonat-o, respectiv la locul de muncă.


Traficul de persoane este una dintre cele mai profitabile infracţiuni, fiind situată pe al treilea loc în lume, surclasată doar de către traficul de droguri şi de cel de armament.

Pentru a ajuta o persoană victimă a traficului, doritorii se pot adresa Poliției, Misiunilor diplomatice ale României în străinătate, Organizațiilor nonguvernamentale de specialitate, la numărul 119 (număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor), precum și la Telverde a ANITP, la numărul 0800.800.678 sau la 004.021.313.31.00 din străinătate.

Foto credit: Pr. Marius Cristian Focșanu

Comentarii Facebook


Știri recente