Preot în slujba tinerilor toxicodependenți, la Trinitas TV: Calea vindecării este o alegere, nu este o impunere

Părintele Tudor Gheorghe, asistent social și preot de caritate la Centrul de Evaluare și Tratament al Toxicodependențelor pentru tineri „Sf. Stelian” din București, a vorbit la emisiunea „Oamenii timpului” despre terapia tinerilor toxicodependeți.

Emisiunea, difuzată săptămâna trecută la Trinitas TV, este realizată de Cristina Teleanu.

Preotul Tudor Gheorghe ajută zilnic tinerii dependenți de diferite substanțe să își recapete libertatea, sănătatea și să se redescopere.

„În terapie există o alegere, nu o impunere. Calea aceasta a vindecării este o cale în care cel care alege conștient este dependentul. Nu o poate face în sevraj sau când mintea lui este plină de drog”.

„De aceea detoxul, venitul în spital și acele zile de tratament psihiatric, de tratament substitut și de psihoterapie, de ergoterapie, de consiliere spirituală, terapie de grup îl fac să conștientizeze problema de sănătate pe care o are și începe să meargă pe calea vindecării”, a explicat preotul.

Cele mai mari șanse de vindecare sunt în momentul când participarea la terapie este un act de voință proprie. „Există și situații în care tânărul își poate pune în pericol propria viață sau a celorlalți. Atunci este adus de poliție și există comisii și lege specială de internare non-voluntară, în care o echipă hotărăște internarea și este tratat foarte bine, astfel încât dintr-un pericol social și un pericol pentru el să devină funcțional”.

Cele mai periculoase droguri

Din punct de vedere medical, drogurile sunt împărțite în trei categorii: droguri ușoare, droguri de risc și droguri de mare risc. „Eu spun că toate drogurile sunt periculoase. Și alcoolul și fumatul, mai ales drogurile de risc și de mare risc sunt periculoase”, spune Părintele Tudor Gheorghe.

„Nu există droguri ușoare. Alegerea drogului înseamnă un atentat la propria viață și la propria sănătate”.

Tinerii ajung să consume droguri din diferite cauze, principala ar fi lipsa de afectivitate. „Acolo unde părintele nu mai pune timp și pune doar bani, acolo unde colegul nu mai pune timp, ci doar interese, acolo unde copilul este lăsat de izbeliște, unde nu își mai găsește locul, unde nu are suport în mamă, în tată, în frați, acolo unde afectivitatea este precară”.

A doua cauză este moda sau trendul societății. „Dacă nu ești cool, dacă nu intri în acel val care te duce ești exclus. Școala, cartierul sunt locurile în care tânărul învață toxicomania, comportamentul de consum”.

„O altă cauză este aceea a sensibilităților, a predispozițiilor spre căutări, spre filosofie, spre artă și alte lucruri (…). Eu spun că afectivitatea este principala cauză a începerii consumului pentru că sufletul acela este prăbușit, este un gol, nu mai are nici o ancoră de care să se țină”, a evidențiat părintele.

În cadrul emisiunii, Preotul Tudor Gheorghe a mai vorbit despre importanța rugăciunii în procesul vindecării, despre prevenție și despre măsurile pe care le pot lua părinții pentru a-și păzii copiii de consumul de substanțe.

În baza protocolului încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății, dar și a unor acorduri la nivel local, în bisericile din toată țara sunt desfășurate diferite sesiune de informare menite să prevină consumul de substanțe și produse care dăunează sănătății.

Sursă foto: Trinitas TV


Știri recente