Premierul României a vizitat viitorul Centru Muzeal „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă, a vizitat joi șantierul de la Cazinoul Băilor din Vatra Dornei. Considerată timp de un secol cea mai frumoasă construcție din Bucovina, clădirea a fost retrocedată Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a atras fonduri europene pentru reabilitarea și transformarea ei în centru de conservare și valorificare a patrimoniului bizantin și post-bizantin.

Premierul a fost Însoțit de reprezentanți ai autorităților centrale, locale și județene, între care Constantin Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, europarlamentarul Rareș Bogdan, subsecretarul de stat Doina Iacoban, Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, Ilie Boancheș, Primarul Municipiului Vatra Dornei, și Gheorghe Bean, reprezentantul companiei „Iasicon”, care se ocupă de lucrările de reabilitare și consolidare a monumentului.

Delegația a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și de membri ai Permanenței Consiliului Eparhial.

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat joi, 25 august 2022, șantierul de reabilitare a Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, care va deveni centru muzeal. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Ghidajul delegației a fost făcut de ing. Ciprian Muscă, consilier eparhial la Sectorul Agro-Silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Cazinoul Băilor  este una dintre cele mai vechi clădiri din România și una dintre cele trei cu destinație de cazino, pe lângă cele de la Sinaia și Constanța, a explicat inginerul.

A fost construit în perioada Imperiului Austro-Ungar, când s-a dorit transformarea Vetrei Dornei în stațiune balneo-climaterică. Împăratul Franz Joseph a fost cel care a semnat ordinul de începere a lucrărilor, iar în 1898 clădirea a fost dată în funcțiune.

În continuare, Gheorghe Bean, directorul tehnic al firmei „Iasicon”, a explicat soluția de consolidare seismică găsită pentru a nu interveni prea mult asupra clădirii istorice.

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat joi, 25 august 2022, șantierul de reabilitare a Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, care va deveni centru muzeal. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Au mai luat cuvântul europarlamentarul Rareș Bogdan, subsecretarul de stat Doina Iacoban și Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, care a propus ca în viitor să fie inclus în circuitele turistice și Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor”.

„Infrastructura de turism s-a dezvoltat cel mai mult în jurul mănăstirilor; acestea atrag ca un magnet turiștii și investitorii. De aceea, formele de turism se învârt foarte mult în jurul acestor obiective monumente UNESCO pe care noi le avem: opt mănăstiri, plus Codrii seculari de la Slătioara”, a precizat Gheorghe Flutur.

Cu prilejul vizitei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a oferit prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă medalia și icoana Anului Jubileu 2022 în eparhie, care marchează 500 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” – Catedrală Arhiepiscopală.

Premierul Nicolae Ciucă a vizitat joi, 25 august 2022, șantierul de reabilitare a Cazinoului Băilor din Vatra Dornei, care va deveni centru muzeal. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

„Aceste renovări și recondiționări ale obiectivelor de patrimoniu nu sunt altceva decât o lecție de istorie pentru copiii și nepoții noștri și reprezintă, de asemenea, o întărire a tot ceea ce poate să însemne tradiția, cultura, cum spuneam, și credința noastră în Dumnezeu”, a afirmat premierul.

„Ca atare, mă bucur foarte mult că domnul președinte a subliniat relația dintre autoritățile locale și dumneavoastră, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin oamenii, preoții care slujesc și care întrețin toate aceste mănăstiri și biserici care, iată, s-au transformat în adevărate locuri de pelerinaj. Și, în continuare, așa cum am văzut eu proiectele, sunt convins că se va consolida această relație și Bucovina trebuie să reprezinte un model de dezvoltare culturală pentru toți cetățenii țării noastre și, de ce nu, să  reprezinte un pivot pentru turiștii străini care cu adevărat au ce să vadă și au ce să învețe despre istoria și tradițiile noastre aici, în zona de nord-est a țării”, a adăugat Prim-ministrul României.

Proiectul de reabilitare a clădirii de 2.539 de metri pătrați este deosebit de complex. Devizul lucrărilor conține 40.000 de articole și operațiuni, de la șlefuirea unor suprafețe și până la montarea noilor corpuri de iluminat.

Așa va arăta Centrul Muzeal Cazinoul Băilor după reabilitare. Foto: Facebook / Salvati Cazinoul Vatra Dornei

Centrul Muzeal „Cazinoul Băilor” va găzdui o expoziție permanentă cu obiecte din colecția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar în sala mare vor fi expoziții temporare. Noul muzeu va mai dispune de o video-arhivă și de instalație de sonorizare și traducere simultană pentru conferințe internaționale.

Semnarea contractului de finanțare pentru începerea lucrărilor de restaurare și consolidare ale clădirii monument „Cazinoul Băilor” a avut loc în 5 decembrie 2017. Proiectul se încheie în 31 decembrie 2022.


Palatul Dornelor, cunoscut și sub numele de Cazinoul Băilor, a fost construit când Bucovina era inclusă în Imperiul Austro-Ungar, dar nu cu destinație de Cazino, ci ca „Pavilionul central al Băilor” din Vatra Dornei.

Construcția a fost finanțată din imensul Fond Religionar Ortodox Român („Greco-Oriental”) din Bucovina, creat de ocupanții imperiali pentru plata clerului și finanțarea școlilor din provincie.

Fiind format din bunurile expropriate sau secularizate ale Bisericii Ortodoxe, fondul a mai avut ca scopuri slăbirea influenței mănăstirilor, care susțineau identitatea românească sub ocupație.

„Pavilionul central al Băilor” din Vatra Dornei a fost construit între 1896 și 1898, după proiectul arhitectului vienez Peter von Brang, și inaugurat în 10 iulie 1899. În anul 1948, clădirea a fost naționalizată, iar în 1988 a fost dezafectată din cauza stării avansate de degradare.

Vezi și:

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Comentarii Facebook


Știri recente