Premieră națională în chirurgia epilepsiei: Operație pe creier prin pleoapă la Spitalul Militar Central

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a raportat săptămâna trecută succesul unei operații realizate în premieră națională la finele anului trecut.

„Caracterul minim invaziv al intervențiilor care țin de chirurgia epilepsiei a depășit o nouă barieră”, au transmis reprezentanții spitalului.

Anunțul a fost făcut la trei luni distanță, deoarece a fost nevoie de monitorizare pe termen mediu a pacientului.

Pacientul, în vârstă de 49 de ani, avusese un accident vascular cerebral ischemic major și suferea de crize de epilepsie încă din copilărie. Când a ajuns în atenția echipei medicale, frecvența crizelor era de aproximativ 3-4 pe săptămână.

„Echipa de neuroepileptologi a conceput un plan de chirurgia epilepsiei care propunea rezecția polului temporal, nucleului amigdalian și hipocampului. Dacă planul ar fi fost greșit, pacientul ar fi avut tulburări severe de memorie, fapt ce îi putea afecta sever calitatea vieții”, a explicat cpt. dr. Ciobotaru Georgian, medic specialist neurochirurg.

Medicii au decis să înlăture o zonă din creier care este răspunzătoare de apariția crizelor de epilepsie, însă fără a crea noi cicatrici care să fie, la rândul lor, generatoare de crize.

Intervenție pe creier prin incizia pleoapei

S-a stabilit că cea mai bună opțiune pentru cazul lui era o abordare care nu mai fusese niciodată încercată în România, printr-o incizie utilizată în chirurgia ochiului. Astfel, neurochirurgii au operat creierul pacientului făcând o incizie la nivelul pleoapei stângi.

Intervenția a durat 6 ore. Pregătirea a fost realizată în prealabil prin reconstrucții tridimensionale și exersată atât în mediul virtual, cât și în cadrul unor cursuri specializate care au avut loc la Barcelona, în Spania.

La trei luni de la intervenție, frecvența crizelor a scăzut de la trei-patru pe săptămână la zero în ultimele trei luni. Totuși, pacientul nu va putea fi declarat vindecat decât dacă nu mai are crize timp de doi ani de la intervenție, avertizează neurochirurgii militari. Pacientul rămâne atent monitorizat de echipa care l-a operat.

Echipa care a operat a fost formată din cpt. dr. Ciobotaru Georgian, medic specialist neurochirurg, lt. dr. Ancuța Mădălina, medic rezident neurochirurg, prof. univ. dr. Dan Corneci, dr. Ligia Torsin, medic specialist ATI, și medicii rezidenți ATI dr. Anca Raluca Achim și dr. Andra Georgiana Nenciu.


De aproximativ doi ani, în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” au loc în mod frecvent operații de chirurgia epilepsiei, transformând spitalul în singura unitate de stat la nivel național în care se efectuează astfel de operații.

Foto credit: Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” / Daniel Iancu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente