Pregătiri pentru hramul Catedralei patriarhale

Reprezentanții mai multor sectoare din cadrul Administrației patriarhale și Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor s-au mobilizat zilele acestea pentru a veni în sprijinul închinătorilor care vor participa la pelerinajul de pe Colina Patriarhiei și la slujbele săvârșite pe podiumul special amenajat lângă Catedrala patriarhală.

Pe tot parcursul evenimentelor prilejuite de hramul Sfântului Cuvios Dimitrie, pelerinilor le vor fi împărțite hrană caldă, ceai și cafea, iar pentru cei veniți din țară au fost pregătite locuri speciale de cazare pe timpul nopții.

Pentru buna organizare a pelerinajului care se va desfășura pe Dealul Patriarhiei în perioada 24-29 octombrie și pentru sprijinirea și ajutorarea credincioșilor care doresc să participe la slujbele săvârșite pe podiumul de lângă Catedrala patriarhală, la Palatul Patriarhiei, a avut loc luni, 21 octombrie, o întâlnire de lucru între reprezentanți ai Administrației patriarhale și ai Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și reprezentanții mai multor instituții publice ale municipiului București, informează „Ziarul Lumina”.

„Pentru cinstirea după cuviință a praznicului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, fiecare sector din cadrul Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor și-a împlinit atribuțiile. Cu precădere, Sectorul social-filantropic și misionar se va ocupa îndeaproape de pelerini, așteptându-i pe aceștia cu hrană caldă, ceai, cafea, atât în timpul zilei, cât și al nopții. Ostenitorii acestui sector vor fi sprijiniți de voluntari. Dorința noastră în aceste zile de pelerinaj este să fim prompți în așteptările pelerinilor”, a spus părintele Ioan Iordache, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pentru pelerinii veniți din alte localități în București s-au stabilit mai multe centre unde aceștia pot dormi peste noapte. „Ne-am ocupat, de asemenea, și de găzduirea pelerinilor veniți din țară. În acest sens, cu aprobarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Municipiului București, ni s-au pus la dispoziție două locații pentru cazarea pelerinilor: la Colegiul Național «Mihai Eminescu» (str. George Coșbuc nr. 2, sect. 4) și Colegiul Național «Ion Creangă» (str. Cuza Vodă nr. 51, sect. 4). De asemenea, vom fi sprijiniți cu cazarmament și de Jandarmeria Română. Toate acestea nu s-ar fi putut realiza dacă nu se încheia un protocol de colaborare între Arhiepiscopia Bucureștilor și Primăria Municipiului București, în baza căruia suntem sprijiniți pentru asigurarea ordinii și disciplinei de Poliția Rutieră, Poliția Municipiului București, Poliția Locală și de Poliția Economică a Municipiului București”, a mai arătat părintele vicar administrativ Ioan Iordache.

În timpul pelerinajului de pe Dealul Patriarhiei, în sprijinul credincioșilor se vor afla trei echipaje medicale de la SMURD București. „Vom putea ajuta cu trei echipaje: un punct avansat medical, care este compus dintr-o mașină specială echipată cu aparatură medicală și personal medical, medici și asistenți, care va deservi urgențele din această zonă, plus două echipaje de prim ajutor mobile care vor asigura asistența medicală pelerinilor”, a spus Bogdan Dinu, medic SMURD București.

Voluntarii vor fi și anul acesta alături de pelerini

Pentru buna desfășurare a evenimentelor vor fi implicate și unitățile de învățământ teologic din Arhiepiscopia Bucureștilor, sub coordonarea Sectorului învățământ și activități cu tineretul și a Sectorului social-filantropic și misionar. „Vor fi prezenți studenți de la Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul» din București, elevii de la Seminarul Teologic «Nifon Mitropolitul» din București și elevele de la Seminarul Teologic «Sfânta Filofteia» de la Mănăstirea Pasărea, din comuna Brănești. De asemenea, organizațiile noastre de tineret, ASCOR (filiala București, dar și alte filiale din țară) și Liga Tinerilor Ortodocși Români, împreună cu voluntari de la licee bucureștene și de la alte facultăți vor pregăti ceaiul la Cantina «Mensa» a Centrului social-cultural «Iustin Patriarhul» și vor distribui în cursul nopții ceai cald pelerinilor care vor fi prezenți la aceste serbări. De asemenea, vom fi alături de colegii noștri de la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române la organizarea concertului coral de duminică seara de la Palatul Patriarhiei”, a spus pr. David Pestroiu, consilier eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

La Gara de Nord, pelerinii vor fi îndrumați de diaconi

Pelerinii care vin cu trenul la București pentru a participa la hramul Catedralei patriarhale vor fi întâmpinați la Gara de Nord, începând de mâine, 24 octombrie, de diaconi din Capitală și Ilfov. „Pelerinii vor fi îndrumați de diaconi de la gară spre Colina Bucuriei. Tot în Gara de Nord, diaconii vor împărți pliante cu informații și detalii privind locațiile celor două colegii și a celor 18 biserici care vor fi deschise non-stop în această perioadă. După săvârșirea slujbei de Priveghere, câte doi diaconi îi vor îndruma pe credincioși în două locații din apropierea Pieței Unirii, respectiv Colegiul «Ion Creangă» și Colegiul «Mihai Eminescu», unde vor fi cazați. În momentul în care cele 250 de locuri de odihnă de la cele două licee amintite, asigurate de Arhiepiscopia Bucureștilor, se vor epuiza, pelerinii vor fi conduși la una din cele 18 biserici aflate în proximitatea Patriarhiei”, ne-a declarat pr. Sebastian Gabor, inspector în cadrul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Întrucât în ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou curtea Catedralei patriarhale s-a dovedit deseori neîncăpătoare pentru miile de credincioși, anul acesta podiumul pe care vor fi săvârșite sfintele slujbe a fost amenajat pe esplanada din vecinătatea Palatului Patriarhiei, în spatele vechiului gard care despărțea incinta Catedralei de parcul palatului.

Comentarii Facebook


Știri recente