Preasfințitul Părinte Ieronim: Maica Domnului reprezintă taina cea mare din veac ascunsă

Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop vicar patriarhal, a spus credincioșilor prezenți miercuri în Catedrala Patriarhală la Sfânta Liturghie că „Maica Domnului reprezintă taina cea mare din veac ascunsă, ea este Eva cea nouă”.

Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătorii Soborului Macii Domnului, a cărei însemnătate teologică a evidențiat-o în cuvântul său:

„Sobor înseamnă adunare sărbătorească și se referă pe de o parte la cetele sfinților din ceruri, se referă la adunarea ierarhilor sau a preoților la o slujbă, dar în sens mai larg și atunci la credincioșii care împreună cu clerul sunt adunați întru dreapta credință la biserică”.

„Sfânta Biserică a instaurat această sărbătoare în a doua zi de Crăciun tocmai pentru a evidenția ce a însemnat lucrarea Fecioarei Maria în mântuirea lumii”, a subliniat ierarhul.

Dacă „în viața fiecăruia dinte noi, rolul mamei este foarte important”, tot așa de „important a fost rolul Maicii Domnului în ceea ce privește latura trupească a lui Iisus Hristos, deoarece și-a împlinit cu prisosință rolul ei de mamă”.

Episcopul vicar patriarhal a explicat de ce Sfânta Fecioară Maria S-a învrednicit de cinstea pe care a avut-o:

„Ea este aceea care întruchipând omenirea întreagă s-a arătat înaintea lui Dumnezeu ca ființa cea mai curată pe care a avut-o vreodată omenirea”.

„Coborându-se și luând umanitatea sa din Fecioara Maria, Iisus Hristos a unit cerul cu pământul și pământul cu cerul și aceasta este lucrarea deosebită la care Sfânta Fecioară Maria a fost chemată”, a precizat Preasfințitul Părinte Ieronim.

Maica Domnului este poarta tainei nașterii cu trup a Fiului lui Dumnezeu, de aceea Cel neîncăput a încăput în acest smerit pântece de fecioară, a încăput în peșteră și încape în trupul nostru smerit.

La final, ierarhul a explicat că drumul pe care Dumnezeu l-a pregătit pentru credincioși este drumul prin care „în deplină libertate să alegem binele și să ne desăvârșim, să corectăm toate defectele pe care le avem, cu luminarea care vine din Sfintele Scripturi și din scrierile Sfinților Părinți, din participarea la Biserică în așa fel încât acest diamant al sufletului nostru să capete cât mai multe fațete ale virtuților”.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente