Preasfințitul Părinte Ieronim a sfințit o biserică renovată din Mizil

Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop ales al Daciei Felix, a sfințit duminică biserica din cimitirul orășenesc de la Mizil, în județul Prahova, care a fost renovată prin eforturile comunității locale.

Odată cu slujba de târnosire, sfântul locaș a primit hramul „Învierea Domnului”.

După pecetluirea Sfintei Mese, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în fața bisericii. La slujbă au participat autorități locale și centrale și credincioși din localitate.

Preasfințitul Părinte Ieronim a explicat că Evanghelia Vindecării slugii sutașului ne arată puterea rugăciunii pentru aproapele.

Preasfințitul Părinte Ieronim a sfințit biserica renovată din cimitirul orașului Mizil duminică, 10 iulie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Din această Evanghelie învățăm foarte multe lucruri: cât de importantă este rugăciunea, cum ascultă Dumnezeu rugăciunea, cât de importantă este practica aceasta a Bisericii, în care ne rugăm pentru alții. Ne rugăm pentru noi, dar ne rugăm și pentru alții și, iată, rugăciunile sunt primite de Dumnezeu.”, a spus Preasfinția Sa.

„Avem, în bogăția aceasta extraordinară și deosebită a Sfintei noastre Biserici, toate temeiurile scripturistice, de practică și ale Sfinților Părinți pentru o credință dreaptă, pentru o practică justă și mântuitoare, pentru dobândirea unei vieți sănătoase, curate, morale, unei vieți care este luminată, așa cum am spus în sfânta biserică după încheiere dedicării Prestolului, sau a Sfintei Mese a acestei biserici, că lumina lui Hristos să lumineze tuturor”, a continuat ierarhul.

„Această Lumină, Care este Însuși Hristos, să vină și în sufletele dumneavoastră, cum a fost și în sufletul acestui sutaș, care, înainte de a-L invita pe Hristos în casa sa fizică, L-a invitat și L-a primit pe Hristos în casa sufletului său”.

Preasfințitul Părinte Ieronim a sfințit biserica renovată din cimitirul orașului Mizil duminică, 10 iulie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„De fapt, iubiții mei, așa spunem și noi când venim să primim Sfintele Taine, să ne împărtășim cu Sfântul Trup și Sânge euharistic al Domnului nostru Iisus Hristos. Spunem: Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperământul casei sufletului meu”, a amintit Preasfințitul Părinte Ieronim.

„Să ne smerim în felul acesta, dar, în același timp, să fim credincioși și virtuoși. Și, cu siguranță, Domnul Hristos, cu multă dragoste, cu putere, cu har, va veni și ne va aduce iertare, ne va aduce mângâiere, ne va aduce speranță și viață veșnică.”

Cimitirul este administrat de Primăria orașului Mizil, dar biserica sfințită duminică aparține Parohiei „Sf. Ioachim și Ana” din localitate, păstorită de Părintele Ionuț Negoiță, Protopop de Urlați.

Parohul a coordonat reabilitarea și restaurarea lăcașului de cult, începute în 2020, cu sprijinul autorităților și al altor binefăcători.

După slujbă, Preasfințitul Părinte Ieronim le-a oferit principalilor ctitori și binefăcători distincții din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Părintele Protopop Ionuț Negoiță a primit Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”, Silviu Călin Negraru, Primarul Mizilului, a primit  Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”, iar Andrei Bogdan Toader, fost președinte al Consiliului Județean Prahova, a fost distins cu Ordinul „Sf. Martiri Brâncoveni”. Ordine și distincții au primit și alți binefăcători.

Protopopul Ionuț Negoiță a fost distins cu Ordinul „Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț, Noul Hozevit”  duminică, 10 iulie 2022. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

„Cu adevărat această zi de 10 iulie este o înviere pentru localitatea noastră, pentru că, iată, numai cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul dumneavoastră, această biserică a reînviat. Îi mulțumesc încă o dată Părintelui Patriarh că ne-a binecuvântat cu hramul „Învierea Domnului”, pentru această bisericuță”, a spus Protopopul de Urlați.

„Aceste distincții sunt pentru încurajare și pentru viitor. Să fim sănătoși și să mai facem și alte lucrări!” a adăugat Părintele Ionuț Negoiță.


Lucrările realizate la biserică au inclus consolidarea zidurilor, înlocuirea acoperișului. Refacerea turlei mari și montarea unei cruci noi, înlocuirea catapetesmei și realizarea picturii interioare.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente