Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul este noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMANE ne informează:

În ziua de 28 februarie 2013, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au început lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală.

După deschiderea lucrărilor, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Dintre cei doi candidați desemnați de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei cu 41 de voturi din 47 voturi valabil exprimate.

Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Înălțarea Domnului, din municipiul Buzău în ziua de duminică, 10 martie 2013, după Sfânta Liturghie.

Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul s-a născut în jud. Iași la Suhuleț, în data de 19 aprilie 1965.

În anul 1987 a absolvit Seminarul Teologic din Buzău, apoi în 1992 devine licențiat al Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Studiile doctorale în teologie le urmează la Universitatea Aristotelică, Tesalonic, Grecia, obținând titlul de doctor în anul 1997. Între anii 1998 -1999 urmează la Bari, Italia, Studii de bizantinologie și ecumenism.

În 1992, a intrat în monahism la Mănăstirea Crasna, județul Prahova.

În 2000 a fost hirotonit ieromonah, iar în iulie 2002, a fost ales Episcop-vicar patriarhal (hirotonit arhiereu la 22 septembrie 2002), coordonând: Cancelaria Sfântului Sinod și sectoarele Relații Bisericești și Interreligioase, Comunități Externe și Social-Filantropic, iar din 2009 este Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, referindu-se la îndatoririle acestuia, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în plenul Sfântului Sinod, a spus: „Trebuie păstrată moștenirea primită și să ne ferim de ispita originalității, a schimbării programelor și tot ceea ce am moștenit avem obligația să păstrăm și să îmbogățim, nu să diminuăm. Respectul pentru înaintași este cea dintâi îndatorire a noului chiriarh. Treizeci de ani de slujire trebuie respectați pentru totdeauna. Însă, indiferent de durata unei păstoriri ceea ce a moștenit bun de la înaintași trebuie păstrat cu multă sfințenie pentru că prin aceasta clerul și poporul cred că noi avem comuniune de iubire frățească și de respect reciproc și cu cei care nu mai sunt printre noi fizic, dar pe care îi avem în comuniune spirituală prin rugăciune”.

Preasfințitul Ciprian Spiridon, noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei ales astăzi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat pentru Televiziunea Patriarhiei Române, TRINITAS TV: „Îmi vin în minte cuvintele Sfântului Grigorie de Nyssa care spune că viața noastră se constituie dintr-un șir de începuturi. Trecem dintr-un început prin alt început care nu au niciodată un sfârșit. De aceea, sunt conștient că mă aflu la capătul unei etape din viața mea, aceea a slujirii arhierești ca Episcop-vicar patriarhal, și în fața unui nou început care presupune foarte multe provocări, probleme și tot felul de responsabilități, dar pe care cu siguranță le vom birui pentru că am nădejdea și certitudinea totodată că Hristos este Cel Care ne întărește, El este adevăratul Episcop al unei eparhii. Noi doar Îl simbolizăm în chip văzut și sunt convins că mă va întări să mă achit de responsabilitățile pe care le presupune slujirea de Arhipăstor. Aceasta va fi foarte complexă într-o eparhie istorică veche de mai bine de 500 de ani, un adevărat izvor de credință, de cultură și de demnitate națională, acolo unde au lucrat vrednici ierarhi ai Bisericii noastre din care am aminti pe Luca din Cipru, pe Dionisie Romano, Chesarie Căpățână, ctitorul Seminarului Teologic din Buzău, înaintași care mă vor și inspira și mă vor ajuta cu rugăciunile lor ca să fiu și eu un vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos din această eparhie de Dumnezeu păzită a Buzăului și Vrancei”.

Comentarii Facebook


Știri recente