Preasfințitul Ieronim se roagă ca lumina răspândită de femeile credincioase să rămână aprinsă în fiecare familie

Preasfințitul Părinte Ieronim a slujit în Duminica Mironosițelor la Catedrala Patriarhală, unde a vorbit despre legătura dintre Înviere și botez, credincioșia mironosițelor și viața nouă în Hristos, pe care a numit-o „distanțare de păcat”.

„Iată, Hristos ne aduce biruință asupra a tot ceea ce este pământesc, ne restaurează chipul în modul cel mai frumos și mai înalt, astfel ca noi, împărtășindu-ne de lucrarea Lui mântuitoare împreună cu El și prin puterea Preasfântului Duh, să ne bucurăm de realitatea Zilei a Opta, să ne bucurăm de realitatea Învierii, să ne bucurăm de sfârșitul erei păcatului”, a spus ierarhul.

Hristos cel Înviat le-a dăruit apostolilor „puterea iertării păcatelor, care putere va deveni lucrătoare și se va transmite după aceea din generație în generație tuturor celor consacrați să vestească cuvântul lui Dumnezeu și săvârșească Sfintele Taine în Biserică”, a explicat Preasfințitul Părinte Ieronim.

Printre Sfintele Taine instituite de Mântuitorul se numără și taina botezului, prin care devenim fii ai Învierii prin credință: „Noi ne îngropăm cu Hristos, dar nu rămânem în moarte, ci ne ridicăm odată cu El precum pruncul sau cel care se botează, coborându-se în apa botezului, mărturisește pe Iisus Hristos și moare păcatului, ca apoi să învieze împreună cu Hristos și lui Hristos”, a spus Episcopul Vicar Patriarhal.

Noi suntem chemați să continuăm taina aceasta a Îngropării și Învierii împreună cu Hristos prin botez cu „distanțarea – nu socială, cum este astăzi – ci cu distanțarea noastră față de păcat”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim.

„Apropierea de păcat nu poate să aducă nimic bun, este o apropiere morbidă, o apropiere care în timp duce la degradarea sufletului, dar și a trupului”, a precizat vorbitorul. „Desigur, această luptă a distanțării față de păcat este o jertfă, este o pătimire pentru foarte mulți dintre oameni.”

Dar ea este necesară, ea face parte din procesul Învierii și trebuie să continue spre treapta următoare: înnoirea vieții, care este lucrul pe care îl așteaptă Mântuitorul de la noi.

Vestirea Evangheliei a aprins pretutindeni Lumina lui Hristos, a mai spus ierarhul, sub forma flăcării rugăciunii, pe care în zilele noastre o păstrează noile mironosițe, fie ele monahii sau mame creștine.

„Să ne ajute bunul Dumnezeu ca această lumină care se aprinde de credincioasele următoare ale Domnului nostru Iisus Hristos să rămână aprinsă în fiecare familie”, s-a rugat ierarhul.

„Deci să le cinstim pe aceste mame și bunici, cinstind totodată și pe doctorițele și pe asistentele și personalul medical auxiliar, care, în zilele acestea își expun viața pentru a ajuta oameni bolnavi și pentru a-i salva de la moarte”, a adăugat Preasfințitul Părinte Ieronim în încheierea omiliei sale, îndemnând credincioșii să nu-și piardă echilibrul sufletesc și nădejdea în timpul pandemiei.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente