Prăznuirea Sfântului Cuvios Macarie Egipteanul

Biserica Ortodoxă îl pomenește sâmbătă, 19 ianuarie 2013, pe Sfântul Cuvios Macarie Egipteanul. Sfântul va fi cinstit în mod deosebit de românii ortodocși din Europa de Nord. Preasfințitul Părinte Episcop Macarie va oficia cu acest prilej Sfânta Liturghie la Paraclisul Centrul eparhial din Stockholm. Cuviosul Macarie, unul dintre marii părinți întemeietori ai monahismului, a trăit în secolul al IV-lea.

„Sfântul Cuvios Macarie, încă din fragedă copilărie, s-a dăruit Domnului pentru viața pustnicească. În tinerețe când părinții săi au stăruit să se căsătorească, Macarie s-a retras în pustie și s-a rugat Mântuitorului Hristos ca să îl călăuzească pe calea cea bineplăcută Lui. În această perioadă de post și rugăciune a avut o vedenie. Un heruvim înaripat l-a luat de mână și l-a urcat pe vârful unui munte arătându-i întreaga pustie de la Răsărit la Apus și zicându-i: Dumnezeu ți-a dat ție și fiilor tăi drept moștenire această pustie.

Sfântul Cuvios Macarie și-a petrecut în deșertul Skitiei 60 de ani din viață.

„Sfântul Cuvios Macarie după moartea neașteptată a logodnicei sale fecioare s-a făcut monah devenind ucenicul Sfântului Antonie cel Mare de la care a moștenit toiagul acestuia și a povățuit cetele de călugări din pustie după trecerea la cele veșnice a povățuitorului său, cete care s-au adunat în jurul său, iar în anul 360 a înființat mănăstirea care îi poartă numele fiind una dintre puținele mănăstiri din deșertul Nitriei cu viață monahală neîntreruptă, din secolul al IV-lea până astăzi”, a declarat PS Părinte Macarie,Episcopul ortodox român al Europei de Nord pentru TRINITAS TV.

Cele mai vechi icoane îl înfățișează pe Sfântul Cuvios Macarie Egipteanul alături de heruvimul înaripat care l-a îndemnat să aleagă calea pustiei.

Moaștele Cuviosului Macarie Egipteanul se află în mănăstirea care îi poartă numele, situată în apropierea orașului Cairo.

Comentarii Facebook


Știri recente