Prăznuirea Sf. Epictet și Astion la Mănăstirea Halmyris. 16 ani de la descoperirea sfintelor moaşte

Prăznuirea celor mai vechi sfinți mucenici, cunoscuți cu numele, de pe teritoriul României are loc anual în 8 iulie la Mănăstirea Halmyris din Episcopia Tulcii.

La hramul mănăstirii Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion, pe data de 8 iulie, se adună în special din Dobrogea, dar și din țară, numeroși pelerini care vin cu evlavie să-i venereze pe mucenicii Epictet și Astion, întocmai cu Sfinții doctori fără de arginți: Pantelimon, Ermolae, Cosma și Damian sau Chir și Ioan.

Pelerinii care au început să sosească la mănăstire încă din ajunul sărbătorii au luat parte mai întâi la slujba Privegherii, după care, de dimineață, la oficierea Tainei Sfântului Maslu și Aghiezmei mici.

Începând cu ora 9.00, soborul format din ierarhii Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Harghitei şi Covasnei și Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, alături de peste 50 de preoţi şi diaconi, au oficiat slujba Sfintei Liturghii pe o scenă special amenajată lângă biserica mare a mănăstirii.

Pentru a lua parte la Sfânta Liturghie, cea mai mare parte a pelerinilor au sosit de dimineață, cu autocare, credincioșii fiind însoțiți de preoții lor din parohiile tulcene, acestora adăugându-se creştinii din localităţile învecinate dar şi din judeţele cele mai apropiate Constanţa sau Galaţi, Bucureşti, Cluj, Suceava.

Pe un baldachin special amenajat lângă locul oficierii slujbei au fost depuse spre închinare Moaştele Sf. Epictet şi Astion, pe parcursul slujbei toţi creştinii având posibilitatea să treacă prin faţa raclelor şi să se roage sfinţilor vindecători.

Cuvinte de învățătură au fost rostite atât de ierarhii oaspeți, cât şi de ierarhul locului, PS Visarion, care, la final a oferit PS Andrei distincţia Episcopiei Tulcii: Crucea Sf. Iachint pentru clerici.

În semn de ospitalitate, apreciere şi mulţumire ierarhii prezenţi au primit în dar din partea stareţului mănăstirii, Pcuv. Iov Archiudean, câte o icoană reprezentând pe Sf. Mc. Epictet şi Astion, pictată în stil neobizantin.

La finalul slujbei, credincioșii participanți au luat parte la tradiționala agapă oferită în trapeza mănăstirii.


În vara acesta, pe 15 august, se împlinesc 16 de ani de la descoperirea martirionului și a sfintelor moaște în vara anului 2001, în urma cercetărilor arheologice efectuate în antica cetate Halmyris aflată pe brațul Sf. Gheorghe al Dunării.

Sfântul Epictet preotul şi tânărul Astion au fost martirizaţi în cetatea Halmyris (Myris) în data de 8 iulie, în anul 290 sau 292 pe teritoriul fostei Sciţia Mică, Dobrogea de astăzi, urmele cetății găsindu-se la câteva sute de metri de mănăstire și putând fi vizitate şi astăzi.

Mănăstirea Halmyris, cea mai mare din Dobrogea, se află în lucrări de construcție încă din anul 2002, iar din anul 2008, păstrează spre venerare, la demisolul bisericii raclele cu cei mai vechi sfinți din România.

Comentarii Facebook


Știri recente