Praznicul Învierii Domnului în eparhiile transilvănene

În toate eparhiile din Transilvania, credincioșii au primit Lumina Sfântă la sărbătoarea Învierii și au participat la slujbele oficiate de ierarhi. Cu acest prilej, foarte mulți dintre credincioșii prezenți la slujbe s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

În a treia zi a Sfintelor Paști, făgărășenii au trăit bucuria Învierii Domnului în cadru festiv la istorica biserică din centrul orașului, închinată Sfintei Treimi.

Aici s-a aflat Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, pentru a oficia Sfânta Liturghie și pentru a binecuvânta lucrările de reparație efectuate la biserica monument istoric. Recent, cu sprijinul enoriașilor și al autorităților locale s-au efectuat lucrări de reparație la acoperiș, la fațadă și la incintă, acestea fiind binecuvântate de IPS Mitropolit Laurențiu în a treia zi de Paști, prin stropire cu apă sfințită. A urmat Sfânta Liturghie, la care foarte mulți dintre credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Din soborul slujitor au făcut parte protopopul de Făgăraș I Marcel Dobrea, cei doi parohi, Nicolae Lie și Marcel Greavu, preoți din oraș, din Brașov și alte localități. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi condus de prof. Gheorghe Malene de la Liceul Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din oraș. La final, parohul Nicolae Lie a fost hirotesit iconom.

A treia zi de Paști în Protopopiatul Huedin

În a treia zi de Paști, Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Ciucea, din Protopopiatul Huedin, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În cuvântul de învățătură, IPS Andrei a vorbit despre păcatele care ne opresc de la a vedea Lumina Învierii. La finalul slujbei, Mitropolitul Clujului le-a împărțit copiilor din parohie iconițe și cărți de rugăciuni și i-a binecuvântat. Tot la Ciucea s-a făcut și pomenirea poetului Octavian Goga, trecut la cele veșnice în urmă cu 75 de ani. Cu acest prilej, IPS Andrei a oficiat slujba Parastasului, la mausoleul de lângă mormântul poetului.

„Octavian Goga este, în primul rând, un profet pentru noi. Nimeni nu a descris cu mai multă credință, statornicie și tărie ziua eliberării neamului”, a spus IPS Andrei. Cu prilejul comemorării poetului Octavian Goga, la Ciucea a avut loc o serie de manifestări cultural-religioase. A fost vernisată expoziția „Final de capitol”, care cuprinde fotografii de la înmormântarea lui Octavian Goga, culese de prof. Dan Brudașcu, directorul Casei de Cultură din Cluj-Napoca. Evenimentul a continuat cu un program artistic desfășurat la Căminul Cultural din localitate. Aici, au urcat pe scenă formații de muzică populară din Cluj-Napoca, Zalău și din împrejurimi.

Sfânta Lumină în Maramureș și Sătmar

Duminică, de praznicul Învierii Domnului Iisus Hristos, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, alături de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit slujba Învierii, urmată de Sfânta Liturghie, la Catedrala episcopală din Baia Mare. În a doua zi de Paști, PS Iustin Sigheteanul a liturghisit și a predicat în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Satu Mare.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul a conferit distincția „Crucea Voievodală Maramureșeană” pentru laici inginerului Mircea Letiu, pentru fidelitatea față de Biserica Ortodoxă, pentru restaurarea cu multă responsabilitate și competență a mai multe monumente istorice bisericești, precum și pentru construirea din nou a unor biserici, și nu în ultimul rând pentru bucuria prilejuită credincioșilor de aducerea Sfintei Lumini.

Praznicul Învierii în Oradea

Praznicul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos a fost și sărbătoarea hramului Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Oradea. Numeroși credincioși orădeni au luat parte în acest an la Utrenia Învierii, oficiată de Preasfințitul Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei, în catedrala propriu-zisă, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, urmată de Sfânta Liturghie săvârșită în paraclisul de la demisolul catedralei. Un moment de mare binecuvântare pentru clerul și credincioșii catedralei, dar și pentru întreaga Episcopie a Oradiei, l-a constituit prezența, și în acest an, la noua Catedrală episcopală, a Luminii Sfinte de la Ierusalim. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a citit rugăciunile de binecuvântare a ouălor, brânzei și cărnurilor și a rostit un cuvânt festiv în care și-a exprimat bucuria pentru acest praznic sfânt și binecuvântat. În a doua zi a Sfintelor Paști, PS Sofronie a săvârșit Sfânta Liturghie la paraclisul episcopal cu hramul „Învierea Domnului”, capela Hașaș, din cimitirul municipal „Rulikovsky” din Oradea. În a treia zi a Sfintelor Paști, chiriarhul Oradiei a liturghisit în Paraclisul episcopal „Sfinții Ierarhi Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan” de la Centrul eparhial.

Sărbătoare în eparhiile transilvănene

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a oficiat slujba Învierii la Catedrala episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău. De asemenea, a oficiat Sfânta Liturghie tot în catedrală, la slujbă fiind prezenți numeroși credincioși. În cea de-a doua zi de Paști, PS Petroniu a binecuvântat lucrările efectuate la biserica din Parohia Derșida – Protopopiatul Șimleu Silvaniei și a săvârșit Sfânta Liturghie.

La Catedrala episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva, slujba Învierii a fost săvârșită de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La miezul nopții, ierarhul a oferit în dar credincioșilor Lumina lui Hristos, iar apoi slujba Învierii a fost oficiată pe un podium special amenajat în fața catedralei. Bucuria Învierii Domnului a continuat prin săvârșirea Canonului Învierii și a Sfintei Liturghii arhierești în Catedrala episcopală. La orele prânzului, PS Gurie a săvârșit slujba Vecerniei Învierii sau slujba celei de-a doua Învieri. În a doua zi de Paști, PS Gurie a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Hunedoara.

Comentarii Facebook


Știri recente