Praznicul Înălțarea Domnului în Arhiepiscopia Craiovei

Praznicul Înălțării Domnului la Cer, sărbătorit în Biserica Ortodoxă anul acesta la 13 iunie, a fost așezat ca hram pentru mai multe locașuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. Atât în județul Dolj, cât și în Gorj, credincioșii vor avea prilej de bucurie duhovnicească prin participarea la sfintele slujbe și prin pomenirea eroilor neamului adormiți întru Domnul, după cum a precizat Gheorghe Cioiu.

Praznicul „Înălțării” în bisericile din Craiova

La Craiova, Biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul Craiovița Nouă îmbracă în această zi haină de sărbătoare. Lucrările de construcție au început după anii 2000, prin strădania preoților Ion și Constantin Băjău, tată și fiu, și prin contribuția materială a credincioșilor. Pictura, realizată în frescă, a fost finalizată anul trecut, slujba de resfințire fiind săvârșită în Duminica Tomii, de către IPS Părinte Irineu, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Tot de praznicul Înălțarea Domnului, Parohia „Eroii Neamului” – Electro își serbează ziua de hram. Credincioșii vor participa la Sfânta Liturghie, iar după slujbă vor fi depuse coroane de flori la „Crucea eroilor” din curtea bisericii. „Este un moment pentru care ne-am pregătit intens. Ca în fiecare an, rugăciunile noastre se îndreaptă către cei care și-au vărsat sângele pentru apărarea credinței noastre ortodoxe. Îi vom pomeni și pe cei care, din binecuvântate pricini, nu au vor putea fi alături de noi în aceste clipe de prăznuire”, a mărturisit părintele paroh Cristian Grecu. Biserica „Înălțarea Domnului”, din zona „Electro”, se află încă în construcție, serviciile religioase și sfintele slujbe fiind săvârșite în paraclisul amenajat la subsolul sfântului locaș.

Biserici închinate „Înălțării”, în județul Gorj

În județul Gorj, Praznicul Înălțării se cinstește ca hram în patru locașuri de închinare. Astfel, în municipiul Târgu Jiu, Biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul „9 mai” va găzdui, ca în fiecare an, după Sfânta Liturghie și manifestări comemorative dedicate eroilor. Zidirea bisericii s-a făcut între anii 1992-2002. După finalizarea picturii, a fost sfințită de IPS Părinte Irineu, la data de 20 septembrie 2009.

Și credincioșii din Parohia gorjeană Roșiuța serbează hramul bisericii din localitate. Cu o vechime de peste un secol, sfântul locaș a fost frumos împodobit și înfrumusețat în urmă cu trei ani, atunci când IPS Părinte Irineu a oficiat slujba de resfințire. Laolaltă cu credincioșii din Roșiuța, gorjenii din localitatea Raci cinstesc hramul Bisericii „Sfinții Arhangheli” și „Înălțarea Domnului”. De asemenea, în localitatea Cloșani-Orzești, județul Golj, biserica parohială, închinată „Înălțării Domnului” a fost construită în urmă cu două secole. Este construită din lemn și figurează pe lista monumentelor istorice. Tradiția locală menționează legătura ei cu Tudor Vladimirescu, care a vizitat-o în nenumărate rânduri, pe vremea când era vătaf pe plaiurile Cloșanilor. El ar fi donat aici un rând de veșminte, cusute la Viena, care din păcate nu se mai păstrează.

Comentarii Facebook


Știri recente