Praznicul Botezului Domnului, la Giurgiu

Astăzi, 6 ianuarie, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Botezul Domnului sau Boboteaza, în Catedrala Episcopală din Giurgiu, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează episcopiagiurgiului.ro.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia duhovnicească a Botezului Domnului Iisus care reprezintă dezvăluirea iubirii şi bunăvoirii Părintelui Ceresc pentru Fiul cel iubit. Acest mare praznic împărătesc care se mai numeşte şi „Arătarea Domnului”, „Epifania” sau „Teofania”, ne aminteşte tuturor de momentul când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul în apele Iordanului, prilej cu care s-a arătat lumii Sfânta Treime. Prin atingerea de „firea apelor” Iordanului, a arătat ierarhul nostru, Mântuitorul Hristos le-a sfinţit, iar prin apa de acum, îi sfinţeşte pe credincioşi, deschizându-le uşa unui nou botez, cel al Noului Testament, al luminii, al harului mântuitor şi al îndumnezeirii.

La final, Preasfinţia Sa a dăruit Catedralei Episcopale din Giurgiu sfinţitul veşmânt care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Sfântul odor a fost oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Ambrozie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, mulţimea de credincioşi, împreună cu Chiriarhul nostru, cu preoţi şi diaconi de la toate bisericile din oraşul Giurgiu, au pornit în procesiune din faţa Catedralei Episcopale către canalul „Sfântul Gheorghe”, unde, într-un loc special amenajat, Preasfinţitul Părinte Ambrozie a săvârşit Slujba de sfinţire a Aghesmei Mari. La final, potrivit tradiţiei, Preasfinţia Sa a aruncat Sfânta Cruce în apa Dunării, iar unul dintre tinerii creştini prezenţi a ridicat-o din apă, continuându-se, astfel, o datină ce dăinuie de veacuri în sufletul poporului nostru.

Ca în fiecare an la aceste manifestări închinate slăvitului Praznic al Botezului Domnului au participat mii de giurgiuveni pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu ce se revarsă şi sfinţeşte apele şi pentru a împlini tradiţiile acestei sărbători. Totodată, au fost prezente oficialităţi judeţene şi locale, care au ţinut să ia parte la bucuria duhovnicească prilejuită de acest mare praznic al creştinătăţii.

Comentarii Facebook


Știri recente