Praznicul Botezului Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Buzău

Praznicul Botezului Domnului a fost cinstit, marţi, 6 ianuarie 2015, la Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, de un număr însemnat de credincioşi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de slujitori – preoţi şi diaconi. Ierarhul a săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei în aghiasmatarul din incinta locaşului de cult, a precizat Dragoş Olteanu.

În cuvântul părintesc de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian a vorbit despre marele praznic al Teofaniei şi despre darurile duhovniceşti aduse de apa sfinţită în această zi.

„Cu prilejul Botezului Mântuitorului Iisus Hristos în râul Iordan, s-au deschis cerurile şi S-a descoperit Sfânta Treime, pentru prima dată […]. În mod desăvârşit, Sfânta Treime nu Se descoperise până atunci cu cele trei Persoane ale Sale: Tatăl, Care L-a mărturisit pe Fiul, aflat în repejunile Iordanului, şi Duhul Sfânt, Care S-a pogorât în chip ca de porumbel şi a luminat pe toţi cei prezenţi […]. Praznicul de astăzi al Botezului Domnului ne duce cu mintea pe fiecare dintre noi la botezul primit în pruncie, atunci când am fost afundaţi în apa sfinţită, prin pogorârea Duhului Sfânt, şi ne-am îngropat împreună cu Hristos, iar în momentul în care am ieşit din cristelniţă, prin mâinile preotului, am devenit oameni noi, adică fii ai lui Dumnezeu după har“, a precizat Chiriarhul Buzăului şi Vrancei.

În curtea Catedralei arhiepiscopale, au fost pregătite încă din ajun patru vase de mari dimensiuni, din care toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să ia Aghiasmă Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…