Praznicul Bobotezei în Episcopia Caransebeşului

În Ajunul Bobotezei, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor de la Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor” Vasiova, din județul Caraș-Severin. Cu acest prilej, în paraclisul de iarnă al mănăstirii, chiriarhul înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia Praznicului, informează episcopiacaransebesului.ro.

După Sfânta Liturghie, ierarhul, preoţii şi obştea monahală alături de credincioşi, au pornit în procesiune la izvorul de lângă mănăstire, unde s-a săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei. La final, chiriarhul a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi cu aghiasmă mare şi a împărţit iconiţe.

La Praznicul Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian, a săvârşit, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, potrivit rânduielii bisericeşti, a fost oficiată slujba Sfinţirii celei Mari a apei, sau Aghisma Mare, cum mai este cunoscută în popor. Anul acesta au fost pregătite peste 1500 de sticle de Aghiasmă Mare la Catedrala episcopală din Caransebeș.

„Ne-am bucurat la Praznicul Bobotezei de prezența multor credincioși, dornici să guste și să ducă la casele lor Aghiasma Mare, pe care să o păstreze cu multă evlavie și atunci când se roagă și postesc să guste din ea și bineînțeles să se roage pentru tămăduirea trupească și pentru iertarea păcatelor. Apa sfințită la Bobotează se numește Aghiasmă Mare pentru că se sfințește doar de două ori pe an, în ajun și în ziua Praznicului Botezului Domnului. Este o slujbă specială pentru că rugăciunile sunt cuprinzătoare, adresate Preasfintei Treimi și care cuprind o adevărată învățătură dogmatică, soteriologică și eclesiologică”, a arătat Preasfinţitul Părinte Lucian.

La slujbă au participat tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi, Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş dovedindu-se a fi şi în acest an neîncăpătoare. La finalul Sfintei Liturghii credincioşii au primit, din partea slujitorilor, anaforă, iconiţe cu Praznicul Botezului Domnului, precum şi Aghiasma Mare, pentru curăţirea sufletească şi trupească.

Comentarii Facebook


Știri recente