Praznicul Adormirii Maicii Domnului cinstit de bănățeni

De praznicul Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Bodrog, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Bocșa, Protopopiatul Reșița, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit la Mănăstirea Fârdea, informează Ziarul Lumina.

Încă din ajunul sărbătorii, sute de credincioși din tot cuprinsul Banatului și al câmpiei arădene, precum și al celor două țări din vecinătate, Ungaria și Serbia, și-au îndreptat pașii spre străvechea Mănăstire Hodoș-Bodrog pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul, continuând o tradiție sacră a înaintașilor lor. Aici, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, potrivit obiceiului îndătinat, a fost întâmpinat de obștea monahală, în frunte cu arhimandritul Nestor Iovan, starețul mănăstirii, și de sutele de pelerini. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul de slujitori, chiriarhul a oficiat slujba de Priveghere. După aceasta, miile de credincioși au pornit la procesiunea „Drumul Crucii”, care se face de decenii întregi, din evlavia credincioșilor care veneau la sfânta mănăstire în aceste zile de hram și care doreau să-și intensifice osteneala și jertfa lor închinată Maicii Domnului an de an. Pe „Drumul Crucii” au rostit cuvinte de învățătură și zidire sufletească arhimandritul Teofan Mada, vicar-administrativ, părintele Teodor Vid, consilier administrativ-bisericesc, și protosinghelul Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, viețuitori ai acestei mănăstiri. Slujbele sfinte s-au desfășurat pe tot parcursul nopții, săvârșindu-se slujba Prohodului Maicii Domnului, Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie, acatiste și alte rugăciuni închinate Maicii Domnului. În noapte, IPS Timotei a participat la slujba Prohodului Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Arad. În ziua praznicului, IPS Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, înconjurat de un ales sobor, din care au făcut parte și părintele Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, precum și alți slujitori din împrejurimi. În cuvintele de învățătură rostite în cadrul sfintelor slujbe, în temeiul citirilor biblice ale slujbelor praznicului: paremii, apostole, evanghelii, chiriarhul a arătat prin cuvinte alese importanța cultului Maicii Domnului în Biserică și în viața credincioșilor. Totodată, chiriarhul a amintit și faptul că ne aflăm în ajunul pomenirii Sfinților Brâncoveni, care au fost martirizați în această zi de praznic, la anul 1714 și care sunt pomeniți într-un mod deosebit pe tot parcursul acestui an omagial. După Sfânta Liturghie, părintele stareț arhim. Nestor Iovan a mulțumit chiriarhului pentru toată purtarea de grijă care o arată față de obștea sfintei mănăstiri și pentru faptul că în fiecare an poposește în mijlocul obștii și al pelerinilor veniți în număr atât de mare la acest praznic.

Praznicul Adormirii Maicii Domnului sărbătorit în Episcopia Caransebeșului

De marele praznic dedicat Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie pe șantierul bisericii din Bocșa, aflată în construcție. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. „Am ținut în mod special să fim alături de preotul și credincioșii acestei parohii, să-i încurajăm să continue rugăciunea și lucrarea și să o rugăm împreună pe Maica Domnului să binecuvânteze această parohie, pe ctitorii și binefăcătorii acestei biserici. De asemenea, am înălțat rugăciuni către Sfânta Fecioară, să ne ajute să ajungem curând la târnosirea acestei mirese a lui Hristos. Am slujit în această biserică, ocrotită de Maica Domnului, chiar dacă nu este acoperită, dar având în loc de cupolă cerul lui Dumnezeu”, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.

Și Mănăstirea Teiuș din Caransebeș și-a sărbătorit hramul, aici Sfânta Liturghie fiind săvârșită din încredințarea Preasfințitului Lucian de către arhimandritul Constantin Timiș, vicar eparhial, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți teologi, de la Secția de teologie din Caransebeș, condus de părintele profesor Gheorghe Tistu.

Hramul Mănăstirii Fârdea

Și în acest an, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, numeroși credincioși și-au îndreptat pașii spre Mănăstirea Fârdea, din apropierea lacului de acumulare Surduc, județul Timiș. Slujbele religioase închinate slăvitului praznic au debutat aici joi seara cu un frumos program liturgic, oficiat de slujitori ai mai multor parohii și mănăstiri timișene, în frunte cu ieromonahul Maxim Anton, duhovnicul mănăstirii. Bucuria pelerinilor veniți la sărbătoarea hramului a fost încununată de prezența în mijlocul obștii, condusă de monahia Antonia Sfrijan, a Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Ierarhul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi de la parohiile și mănăstirile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al studenților timișoreni din ASCOR.

Așezământul monahal de la Fârdea a fost înființat în anul 2001, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, mai întâi ca schit, iar apoi ca mănăstire de maici cu viață de obște. În prezent, obștea mănăstirii cuprinde 16 viețuitoare, stareță fiind monahia Antonia Sfrijan.

Comentarii Facebook


Știri recente