Pravila de la Govora a fost expusă publicului, în Timişoara

Un exemplar din Pravila de la Govora, primul cod de legi bisericeşti şi civile din Ţara Românească în limba română, a fost expus luni publicului în oraşul de pe Bega, în cadrul expoziţiei: „100 de cărţi vechi româneşti pentru 100 de ani de unitate naţională”.

Expoziţia a fost vernisată în data de 8 octombrie 2018, de la ora 16:00, la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Timişoara.

Pravila a fost tipărită la Govora, în judeţul Vâlcea, în 1640, fiind cel mai vechi exponat din patrimoniul cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei.

Este prima carte de acte juridice care cuprinde pedepse atât pentru încălcarea tradiţiei, obiceiurilor şi datinilor, cât şi a legilor creştineşti.

Există şapte exemplare pe teritoriul României.

Dintre cărțile cele mai reprezentative din expoziție amintim: Noul Testament de la Bălgrad, 1648 (prima traducere în limba română, după izvoare greceşti şi slavone), Biblia de la Bucureşti, 1688 (prima traducere şi imprimare integrală a Bibliei în limba română), Cazania lui Varlaam sau Carte românească de învăţătură, 1643 (una din cele mai însemnate cărţi din istoria culturii româneşti).

Evenimentul a fost moderat de pr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei.

„Cele 100 de cărți expuse provin din patrimoniul cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, și ele vorbeasc despre ceea ce înseamnă astăzi un secol de unitate națională. Aceste cărți vechi aduc cu ele viața a generații de oameni, dintr-o parte și alta a țării, pentru că în momentul în care românii erau despărțiți, aceste cărți circulau, iar limba română era cea care îi unea dintr-o parte și alta a Carpaților”.

„Multe cărți expuse provin din Țara Românească, pentru că acolo se dezvoltaseră cele mai importante tipografii. Aceste cărți  bisericești vin să întregească, nu doar patrimoniul cultural național pe care îl deținem astăzi, ci să ne prezinte istoria neamului românescˮ, a specificat preotul Zaharia Pereș, consilier eparhial.

La eveniment au participat clerici, oameni de cultură, reprezentanți ai mediului universitar timișorean, istorici, scriitori, bibliofili, profesori și stundenți ai Facultății de Teologie din Timișoara.

În finalul vernisajului Corul Facultăţii de Teologie din Timişoara a susținut un concert coral, ce a constat din imne și pricesne creștine.

Expoziţia va fi deschisă până în la sfârşitul lunii decembrie, informează Mitropolia Banatului.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente