Pr. Stelian Tofană: Este cât se poate de nobil ca oamenii să-L cunoască pe Dumnezeu prin noi

Părintele Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca a prezentat mesajele principale ale Evangheliei din Duminica I din Post sau a Ortodoxiei (Ioan 1:43-51).  

”Veniţi de vedeţi

El face referire în mod deosebit la o misiune specială la care suntem toţi chemaţi: „Aceea de a aduce şi pe alţii la Iisus în urma propriei noastre experienţe cu El”.

Veniţi de vedeţi, adică să vedem cine este Iisus, este „îndemnul unic al lui Dumnezeu”. Potrivit evangheliei duminicale, „acest îndemn este şi al omului”.

„Deci, pe o parte, Veniţi de vedeţi este îndemnul lui Dumnezeu, dar în acelaşi timp este şi îndemnul omului. Iar acest îndemn trebuie mereu actualizat pentru ca să-i găseşti lui Iisus cât mai mulţi ucenici”, a afirmat Părintele Tofană.

Marea chemare pe care o avem

„Este cât se poate de nobil în viaţă ca oamenii să ajungă să-L cunoască pe Dumnezeu şi prin noi”, a subliniat clericul.

„E o mare chemare pe care o avem, dar să ştiţi că irezistibila chemare pentru alţii vine nu din ceea ce ai citit tu despre Dumnezeu, din ceea ce am aflat noi despre Dumnezeu, ci în primul rând din ceea ce am trăit noi din Dumnezeu, din experienţa noastră directă cu El”.

Natanael a ajuns la Iisus prin prisma experienţei directe a lui Filip cu Iisus.  Experienţa lui Filip cu Iisus a ajuns să însemne putere care l-a chemat pe Natanael. „Nu numai că l-a chemat, dar l-a şi convins să-L urmeze pe Iisus”.

Preotul a mai spus că este important să-L căutăm personal pe Iisus, dar este la fel de important şi să găsim ucenici pentru Iisus. Aceasta constituie porunca specială a Duminicii I din Postul Mare: „experienţa noastră să însemne chemarea altora la Iisus”.

Două întrebări

Pe baza textului biblic citit, Părintele Tofană face un îndemn ca fiecare să-şi adreseze două întrebări:

  • Tu, iubite creştine, câţi ucenici ai adus la Iisus în viaţa ta?
  • Cât de mult experienţa ta cu Dumnezeu a devenit subiect de misiune personală printre oamenii acestei lumi?

„Să ne răspundem fiecare în taina sufletului nostru la aceste întrebări”, a îndemnat el.

Trei învăţături

În finalul analizei sale teologice, prezintă alte învăţături ale Evangheliei menţionate:

  • E un obiectiv în viaţă să ajungi să fii caracterizat de Dumnezeu şi nu de oameni, iar caracterizarea Lui să fie auzită de aceştia; să fim caracterizaţi pozitiv de Dumnezeu şi să ne străduim pentru aceasta;
  • Iisus se supune cercetării noastre, ba chiar ne cheamă să o facem. E important să fim preocupaţi unde locuieşte Dumnezeu şi El ne cheamă să mergem să vedem unde locuieşte;
  • Dumnezeu te vede şi atunci când crezi că nu te ştie sau că nu ştie de tine. Natanael e văzut de Iisus când el nu avea nici cea mai vagă idee despre cine este Iisus.

Vino şi vezi îţi spune astăzi şi ţie Iisus!”, afirmă părintele. 

Părintele Stelian Tofană este profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, titularul catedrei de „Studiul Noului Testament”.

Foto credit: Ziarul Lumina


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente