Pr. Prof. Petre Semen distins cu Crucea Patriarhală la aniversarea vârstei de 70 de ani

La împlinirea vârstei de 70 de ani, Părintele Profesor Petre Semen, specialist în studiul Vechiului Testament, a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Ceremonia a avut loc miercuri după-amiază la Facultatea de Teologie din Iași în prezența Mitropolitului Teofan. Au participat decanul facultății, colegi, colaboratori, precum și familia părintelui profesor.

Urarea ierarhului pentru Pr. Petre Semen a fost aceea de a primi „un colțișor în Împărăția Cerurilor” și de a se bucura de familie și de semeni:

Părinte profesor, să vă răsplătească Dumnezeu toată această osteneală, în primul rând cu dobândirea unui colțișor în Împărăția Cerurilor, căci spre aceasta tindem din pruncia noastră, iar pentru zilele pe care Dumnezeu le oferă în generozitatea Lui, să vă bucurați de familie și de copii, să vă bucurați și de noi, pentru că și noi ne bucurăm de prezența dumneavoastră.

Mitropolitul Teofan a amintit în acest sens cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur: „Dragostea nu este altceva decât bucuria de-a face altora bucurii”.

Cum dumneavoastră ați oferit bucurie prin atâtea locuri, Dumnezeu să vă dăruiască bucuria prin ceea ce vedeți din partea corpului profesoral, din partea familiei, din partea cititorilor, din partea preoților.

”Nu simt că am făcut mare lucru

Pr. Petre Semen a spus cu modestie că nu a făcut „mare lucru” ci doar a ascultat chemarea Bisericii.

Nu simt că am făcut mare lucru. Decizia de a veni aici (la Iași, n.r.) a aparținut Sfântului Sinod. Cel care m-a anunțat pe treptele Palatului Patriarhal a fost Preasfințitul Damaschin Coravu, și mi-a zis: «Astăzi s-a hotărât la Sfântul Sinod să pleci la Iași», și vrând-nevrând, a trebuit să vin aici, dar de ce să nu vreau dacă este chemarea Bisericii?

Părintele profesor și-a exprimat entuziasmul de a continua să slujească Biserica și după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Aș vrea să spun că dacă îmi mai dă Dumnezeu peste cei 70 de ani, este un fel de bonus, cu prelungiri. Vă mulțumesc foarte mult și îi mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns la această vârstă!

Pr. Prof. Petre Semen

Părintele profesor Petre Semen s-a născut pe data de 9 octombrie 1949, în localitatea Samarinești, județul Gorj, notează Doxologia.

Pr. Prof. Petre Semen la primirea Crucii Patriarhale. ©Doxologia / Flavius Popa

Între anii 1964 – 1969 a urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar în perioada 1969 – 1973 a studiat la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. Între anii 1975 – 1983 a urmat cursurile de doctorat în cadrul Institutului Teologic din capitală, specializarea Studiul Vechiului Testament și Limba ebraică, obținând în anul 1990 titlul de doctor în teologie, cu teza Învățătura despre Sfânt și sfințenie în cărțile Vechiului Testament.

În 1980, părintele Semen a obținut o bursă de studii la Institutul Biblic Pontifical din Roma, iar în 1993 alta pentru studiul intensiv al limbii ebraice la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel.

Între anii 1978 – 1990, părintele a predat la Seminarul Teologic din Craiova, iar din 1990 a devenit cadru didactic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași. A fost decan al facultății ieșene în perioada 1993 – 1998. Deține o bogată activitate științifică, publicând în decursul anilor zeci de volume, lucrări și studii biblice.

Citește și: Crucea Patriarhală – o cruce care se amplifică la infinit

Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente