Pr. Nicușor Beldiman la Denie, despre Taina noului Paști: Nu putem să trăim veșnic decât dacă ne hrănim cu Dumnezeu

Părintele Profesor Nicușor Beldiman a subliniat miercuri seară, la Denia Marii Joi, că taina Paștelui nou – ca trecere la o nouă stare spirituală – a fost instituită de Mântuitorul Iisus Hristos în Sfânta Euharistie. „Acest Paște («Trecere» – n. ed.) este Însuși Hristos”, a subliniat el. Iar „noi nu putem să trăim veșnic decât dacă ne hrănim cu Dumnezeu”.

Părintele a oferit câteva meditații duhovnicești pe tema celor patru lucruri rememorate de Sinaxarul din Joia Mare: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, Cina cea de taină, rugăciunea cea mai presus de fire a Domnului și vânzarea lui de către Iuda Iscarioteanul.

Picioarele spălate înseamnă un drum nou, un început nou, o mergere nouă, o cale nouă și anume calea către Dumnezeu. Această practică s-a menținut în mănăstiri și are valoare de simbol. Ea ne arată că trebuie o pregătire pentru Sf. Împărtășanie, și anume punerea noastră în stare de smerenie”, a spus părintele profesor.

„Prin acest gest, Hristos a vrut să-l facă pe Iuda să se rușineze, iar celorlalți să le aducă aminte să nu umble după întâietăți.”

„Paștile vechi însemna trecerea – pesah – prin Marea Roșie, plecarea din Egipt, trecerea prin Marea Roșie și mergerea spre Pământul Făgăduinței, Canaan. Paștile nou înseamnă altceva: trecerea de la robia păcatului, prin Crucea lui Hristos, de aceea Marea Roșie simboliza taina morții, a jertfei Lui sângeroase, și ajungerea la Pământul Făgăduinței – nu cel din lumea aceasta, ci Pământul Făgăduinței care a devenit cer: Împărăția Cerurilor.”

„Trecerea nu se mai face de la un punct pământesc la alt punct pământesc, ci Paștile, sau trecerea în Iisus Hristos, se face de la o stare la alta: de la starea vieții muritoare la starea de nemurire, la starea de viață veșnică și acest Paște este Însuși Hristos”, a explicat Părintele Profesor Nicușor Beldiman.

„În El se săvârșește taina Paștelui nou pentru că prin El se trece de la moarte la viață, de la păcat la sfințenie, de la stricăciune la nestricăciune. ”

„Aceasta taină a Paștelui nou a fost instituită în Sfânta Euharistie. Pâinea și vinul pe care le binecuvintează Mântuitorul Hristos devin Trupul și Sângele Său. De ce aceasta? Pentru ca să ne arate că noi nu putem să trăim veșnic decât dacă ne hrănim cu Dumnezeu”, a continuat clericul.

„Hristos, în mod anticipat, a oferit ucenicilor la Cina cea de Taină Viața, Trupul și Sângele Lui. Aceasta înseamnă că viața Lui fără de păcat dăruită nouă, iubirea Lui curată și sfântă, jertfelnică și neprefăcută se dăruiește celor care Îl primesc pe El cu credință și cu dragoste. De aceea, Sfânta Taină a Euharistiei este centrul de viață al Bisericii. Sfânta Euharistie este Hristos Însuși.”

Rugăciunea Domnului din Grădina Ghetsimani, când sudoarea I s-a prefăcut în sânge, este o „prevestire a jertfei Lui sângeroase pe Cruce”, a mai subliniat părintele profesor. „Învățăm de aici că și noi trebuie să ne rugăm cu luare aminte, cu stăruință, în duh jertfelnic, pentru semenii noștri.”

Vânzarea lui Iuda și lepădarea lui Petru arată slăbiciunea, vulnerabilitatea firii omenești. Petru s-a căit și a fost iertat. Dacă Iuda s-ar fi căit, ar fi fost iertat și el. Iuda a pierit nu atât pentru că a trădat pe Iisus, ci pentru că, după ce a căzut în păcatul trădării, a refuzat să creadă în posibilitatea iertării”, a continuat Părintele Profesor Nicușor Beldiman.

„Să avem inimile deschise, așadar, pentru a înțelege gestul nobil al spălării picioarelor și izvorul Sfintei Liturghii la Cina cea de Taină, dar și pedagogia divino-umană a rugăciunii din Ghetsimani și a gestului iertării lui Petru”, a mai spus clericul.

„Să pășim cu pace pe treptele următoarelor zile din Săptămâna Mare, dar și cu nădejde în apropiata bucurie a Marii Zile a Învierii. Amin”, a încheiat Părintele Profesor Nicușor Beldiman.


La Catedrala Patriarhală, slujbele Deniilor încep zilnic la ora 17:00. Vezi programul slujbelor care se vor oficia până la Izvorul Tămăduirii.

Vezi și:

Foto credit: Trinitas TV

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente