Pr. Constantin Necula către teologii sibieni: Sfinţii Trei Ierarhi sunt lideri incompatibili cu leadership-ul de astăzi

prima_02_septembrie_ito2017_conferinta_pr_constantin_necula_oana_nechifor_01_39_0

Părintele Constantin Necula le-a vorbit marţi studenţilor teologi sibieni despre modelul pe care îl oferă Sfinţii Trei Ierarhi prin exemplul vieţii lor. El a afirmat că aceşti sfinţi „sunt lideri incompatibili cu leadership-ul de astăzi”, pentru că ei au fost „oameni care s-au lepădat de sine ca să-I urmeze lui Hristos”, pentru că nu şi-au dorit nimic pentru sine ca să-i urmeze Lui şi „au dăruit tot ce au avut ca să dăruiască prin săraci lui Hristos”.

În omilia rostită cu prilejul sărbătorii ocrotitorii învăţământului teologic la slujba oficiată de Mitropolitul Ardealului în Catedrala din Sibiu, părintele profesor a explicat studenţilor că „nu o diplomă i-a apropiat de Hristos” pe Sfinţii Trei Ierarhi, „ci mărturisirea directă și puternică a nădejdii că în Hristos este mântuirea”.

„Sfinții Trei Ierarhi se unesc de fiecare dată cu Hristos și lipindu-se de Hristos nu se mai pot despărți de El. Nu doar prin preoție s-au lipit de Hristos. Până să ajungă slujitorii lui Hristos au ținut să fie ai Lui”, a subliniat părintele Necula.

Părintele profesor a explicat că cine va citi cu atenţie „tratatul despre preoție al Sfântului Ioan Gură de Aur, cine este atent la modul în care Sfântul Grigorie de Nazians cântă fecioria, cântă sărăcirea, cântă efortul de a trăi în cultură legată de Hristos, va simți că în sine preoția nu este un punct de viață, ci este un mod de viață”.

În acest sens, părintele Necula a definit preoţia ca fiind „alipirea de cea mai frumoasă progresie sufletească umană: a te asemăna cu Hristos pentru a dărui chipului lui Hristos ce se apropie de tine bucuria tainicei împărtășiri cu Trupul și Sângele lui Hristos”.

După slujbă, manifestările prilejuite de sărbătoarea Facultăţii de Teologie din Sibiu au continuat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a instituţiei de învăţământ, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Oana Nechifor/Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente