Pr. Claude Delangle, saxofonist de prestigiu, a primit titul de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte din Iași

Preotul ortodox Claude Delangle, unul dintre cei mai buni soliști și profesori de saxofon din lume, a primit joi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași.

Lect. univ. dr. Florin Fodor a fost cel care a rostit „Laudatio”. La final, pr. prof. Claude Delangle a mulțumit conducerii Universității „George Enescu” pentru această înaltă distincţie, dar și colegilor și colaboratorilor săi.

„Onorat auditoriu, mă adresez în fața dumneavoastră cu binecuvântarea IPS Părinte Iosif și a IPS Părinte Teofan. Ați constatat, cu siguranță, emoția pe care această onoare mi-a provocat-o, atât mie, cât și soției mele, Odile”, a mărturisit Pr. Claude Delangle potrivit Doxologia.

„Acest titlu reprezintă cea mai mare grantificare din viața mea. Personal, nu consider că sunt demn de acest titlu, însă în calitate de reprezentant al universității și al activității mele, am acceptat această onoare, privind-o ca pe o responsabilitate profesională”.

„Îl primesc, așadar, în numele, tuturor colaboratorilor și muzicienilor pe care îi reprezint, dar și a colegilor saxofoniști români, pe care îi apreciez enorm”.

„Vă mulțumesc, d-le rector, pentru acest titlu pe care mi l-ați acordat astăzi și mă plec în fața predecesorilor mei care au primit această distincție din partea Universității de Arte, universitate care poartă numele marelui compozitor George Enescu, un om foarte drag nouă, parizienilor, un om care onorează Moldova și întreaga Românie, dar și întreaga lume a muzicii”, a mai spus prestigiosul saxofonist.

Cine este Preotul Claude Delangle

Părintele Claude Delangle este considerat unul dintre cei mai mari saxofoniști contemporani și cel mai bun profesor de saxofon din lume. A evoluat ca solist cu prestigioase orchestre, cum ar fi cele ale Radio BBC Londra, Radio France, Radio Finlanda, WDR Köln, Filarmonica din Berlin, Kioi Tokyo.

A obținut mai multe premii ale Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris și a fost numit profesor la această instituție în 1988, unde a creat cea mai prestigioasă școală de saxofon din lume. Promotor entuziast al suflătorilor francezi, cântă cu Garda Republicană, Forțele Aeriene, Poliția Națională și cu Marina SUA. A creat 150 de lucrări de Berio, Amy, Berio, Denisov, Dufourt, Grisey, Jolas, Piazzolla, Stockhausen, Taïra, Campana, Dubedout, Durieux, Hosokawa, Hurel, Jarrell, Jodlovski, Lauba, Leroux, Lopez-Lopez, Louvier, Mantovani, Matalon, Naon, Natsuda, Nodaïra, Robin, Strasnoy, Tanada, Ton-That Tiêt printre alții. Crearea și transmiterea îi motivează activitatea muzicală.

Predă cursuri de interpretare în SUA, Japonia, Coreea, Rusia și Europa. Președinte al Association Internationale pour l’Essor du Saxophone (Asociației Internaționale pentru Dezvoltarea Saxofonului), este și organizatorul Întâlnirilor de la Boulogne între compozitori și saxofoniști.

Muzicianul, convertit la Ortodoxie împreună cu soția, Odile, în 1984, slujea deja din 2005 ca diacon, iar din 2017 ca arhidiacon, la Parohia Louveciennes din Franța, păstorită de Protoiereul Marc-Antoine Costa de Beauregard. A fost hirotonit preot acum un an, pe seama parohiei ortodoxe francofone „Sfântul Gherman și Sfântul Clodoald” din Louveciennes a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente