Povestea de viață a ierarhului român botezat la vârsta de opt ani. De la comunismul de peste Prut în diaspora italiană

Cel mai tânăr ierarh român, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, a împlinit vineri, 17 ianuarie 2020, vârsta de 38 de ani, iar sâmbătă și-a serbat onomastica.

În contextul acestor aniversări, ierarhul a oferit un interviu în care vorbește despre povestea vieții sale, dincolo de biografia deja cunoscută în cei aproape doi ani de slujire ca Arhiereu vicar al Episcopiei Italiei.

PS Atanasie de Bogdania s-a născut la Chișinău în perioada regimului comunist ateu și a fost botezat în jurul vârstei de opt ani împreună cu fratele și tatăl său. A devenit mai întâi inginer în Telecomunicații și Rețele, în Franța, iar apoi monah în Italia, fiind un ucenic apropiat al Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale și Meridionale și al Episcopului Siluan al Italiei.

Tatăl Preasfinției Sale era profesor universitar, iar mama lucra la o editură, lucruri care nu le-au permis să aibă o credință vizibilă în societate. Atât cununia părinților, cât și botezul copiilor, au avut loc după 1990.

„Tatăl meu, după ce a căzut comunismul, cu mare bucurie a mers la prima biserică pe care a întâlnit-o, lăcaș de cult care de curând se deschisese deoarece marea majoritate a bisericilor fuseseră închise, și i-a cerut preotului să-l cunune. Părintele, fiind un slujitor cu experiență, l-a întrebat: «Sunteți botezat?», «Nu!», «Dar copii?», «Nici copii nu sunt botezați!»”.

„În acest context am fost botezați toți trei: eu, fratele meu, actualul diacon Mircea și tatăl meu. La scurt timp părinții s-au și cununat”, evocă ierarhul.

„Deci, prima întâlnire cu Dumnezeu în mod conștient, a avut loc chiar când am primit Taina Botezului, fiind probabil la o vârstă de 8 ani. Îmi amintesc gesturile pe care le făcea preotul, cântările de la strană, emoția oamenilor care ne-au înconjurat, acel «Câți în Hristos v-ați botezat în Hristos v-ați și îmbrăcat», toate acestea m-au marcat”.

Arhiereul spune că Înaltpreasfințitul Părinte Iosif și Preasfințitul Părinte Siluan l-au „modelat”.

„La acea vreme eram tânăr, la 18 ani am ajuns în Franța și cu alți colegi de la Facultatea INSA Lyon mergeam împreună la mănăstiri, biserici și întâlniri cu tinerii pe care le organizau parohiile. Deschiderea atât de mare, felul firesc în care se comportau ierarhii, modul în care se apropiau de oameni, a deschis în mine această aplecare spre Teologie”.

Au urmat studiile de teologie și diverse slujiri în cadrul EORI (Episcopia Ortodoxă Română a Italiei): Secretar Eparhial, Consilier Administrativ, Exarh al Mănăstirilor și Vicar Eparhial.

În 15 februarie 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiereu vicar al Episcopiei Italiei, cu titulatura „de Bogdania”. Hirotonia a avut loc pe 1 mai 2018, la Roma.

Preasfinția Sa își definește slujirea în Italia ca una „în familie” și se bazează foarte mult pe apropierea dintre cler și credincioși.

„Încerc să petrec cât mai mult timp în teritoriu, de aceea îi simt apropiați pe preoți, cu care am o relație foarte bună. Multora le-am fost naș la hirotonie, cu unii m-am format, pe alții i-am format eu și cred că suntem o adevărată familie”.

„Asta mi-aș dori și în viitor: să fim o familie, împreună să purtăm realizările, dar și greutățile. Mi-aș dori să fim la fel de responsabili după cum am fost și până acum, adică să lucrăm împreună la mântuirea noastră”.

Deși este arhiereu din 2018, Preasfinția Sa slujește de zece ani în administrația Episcopiei Italiei.

„În cei zece ani de activitate s-au făcut multe pe plan material, dar realizarea cea mai mare este că bisericile noastre sunt pline, oamenii iubesc și caută Biserica. De aceea responsabilitatea noastră este foarte, foarte mare. Însă în familie toate se duc împreună atât bune cât și rele, spre slava lui Dumnezeu”.

Interviul a fost realizat de Pr. Ioan Haba, Consilier al Departamentului de Comunicare și Imagine al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Interviul integral poate fi citit pe site-ul oficial al EORI: partea I și partea a II-a.

Foto credit: Basilica.ro / Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente