Postul – timpul bucuriei și al întâlnirii cu Dumnezeu

Perioada pe care o traversăm ne pregătește spiritual pentru Nașterea Domnului, viața Bisericii și slujbele ei conducându-ne spre acest mare praznic. Aceste săptămâni de post care preced Crăciunul nu sunt doar o perioadă în care scoatem din alimentația zilnică produsele de origine animală, ci și una în care înmulțim rugăciunea și încercăm să ducem o viață cât mai curată. Postul devine astfel o punte de legătură între lumea materială și mărginită și Împărăția cea veșnică.

„Postul în general este o mare binecuvântare atât pentru sufletul nostru cât și pentru trupul nostru. Biserica nu recomandă ceva care să afecteze viața omului, ci dimpotrivă, toate poruncile lui Dumnezeu, toate rânduielile, toate tradițiile Bisericii promovează viața omului, o încurajează, o înalță, o desăvârșește. Postul este o binecuvântare de la Dumnezeu pentru că prin post sufletul nostru se ușurează și poate să se roage mai ușor, mai bine, cu mai multă atenție”, a explicat ÎPS Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord

Perioada postului este una de curățire sufletească, de sinceră pocăință. Biserica îi îndeamnă pe credincioși să-și mărturisească păcatele pentru a întâmpina Nașterea Domnului cu inimile curate. Eliberarea de păcate și binecuvântarea pentru a primi Sfintele Taine trebuie să constituie mereu principala preocupare a creștinului, nu doar în această perioadă.

Prima dezlegare la pește din Postul Nașterii Domnului este rânduită de Biserică joia aceasta, la praznicul Intrării Maicii Domnului în Biserică. Ultima zi a a acestui post, 24 decembrie, este una de ajunare totală, obicei consemnat încă din secolul al IV-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente