Perioada pe care o traversăm ne pregătește spiritual pentru Nașterea Domnului, viața Bisericii și slujbele ei conducându-ne spre acest mare praznic. Aceste săptămâni de post care preced Crăciunul nu sunt doar o perioadă în care scoatem din alimentația zilnică produsele de origine animală, ci și una în care înmulțim rugăciunea și încercăm să ducem o viață cât mai curată. Postul devine astfel o punte de legătură între lumea materială și mărginită și Împărăția cea veșnică.
Perioada postului este una de curățire sufletească, de sinceră pocăință. Biserica îi îndeamnă pe credincioși să-și mărturisească păcatele pentru a întâmpina Nașterea Domnului cu inimile curate. Eliberarea de păcate și binecuvântarea pentru a primi Sfintele Taine trebuie să constituie mereu principala preocupare a creștinului, nu doar în această perioadă.
Biserica a randuit ca, în fiecare sâmbătă și duminică, cuprinse între 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică) și 20 decembrie (pomenirea Sfântului Ignatie Teoforul), să se facă dezlegare la pește.
Ultima zi a a acestui post, 24 decembrie, este una de ajunare totală, obicei consemnat încă din secolul al IV-lea.