Postul Mare | Arhiepiscopul Leon aduce aminte de persoanele cu adicții și defavorizate: Insensibilitatea noastră i-a adus în această situație

În mesajul transmis cu prilejul Postului Mare, Arhiepiscopul Leon al Finlandei a subliniat necesitatea dragostei pentru aproapele, îndreptată mai ales către cei aflați într-o cumpănă a vieții sau cu adicții, despre care spune că „insensibilitatea noastră i-a adus în această situație, uneori, fără întoarcere.

„Dăruim din ale noastre celor aflați în lipsă, primim pe cei străini în casele noastre, ne amintim de bolnavi sau de cei din închisori”, întreabă conducătorul Bisericii Ortodoxe a Finlandei în scrisoarea pastorală.

Apoi el precizează că „faptele dragostei trebuie să fie zilnice (…), dar în special, atunci când (…) vedem pe străzi oameni de toate vârstele fără acoperiș deasupra capului, cerșetori, care, fără voie, au ajuns în rețele de prostituție, de trafic de carne vie sau sub influența drogurilor”.

În acest sens, ierarhul menţionează că „faptele bune nu sunt un rit sau un ritual”.

„Trebuie să fie in sufletele noastre fără nici o tăgadă. Pentru noi orice om este însuși Iisus”.

Despre post, Arhiepiscopul Leon spune că „este vreme de sfințenie”, iar punctul culminant al acestei perioade îl reprezintă iertarea, care distruge „puterea păcatului”.

„Acordarea iertării este lucrarea dragostei. Acordarea iertării este menținerea legăturii cu toți oamenii și cu toată creația. Acordarea iertării este însăși viața. Iar noi oamenii – eu și tu – avem nevoie de iertare din partea lui Dumnezeu”.

În mesaj, Arhiepiscopul Leon explică faptul că „un rău cât de mic este un păcat împotriva fiecărui om, căci răul progresează și crește în putere și în drumul său îi contaminează și pe alții”.

Ierarhul extinde datoria de a ne îndrepta faptele bune şi către natură, înspre toată creaţia lui Dumnezeu.

„Trebuie să cerem iertare aerului și apei, pentru că le-am lovit și le-am contaminat cu răutatea noastră. Suntem păcătoși și răspunzători în fața tuturor”.

Arhiepiscopul Finlandei îndeamnă  „să folosim fiecare secundă, oră și zi, să primim și să facem real și autentic duhul nevoinței, căinței, iertării și primirii iertării”.

Arhiepiscopul Leon

Arhiepiscopul Leon Makkonen de Helsinki, conducătorul Bisericii Ortodoxe Finlandeze, s-a născut în data de 4 iunie 1948 în Pielavesi.

După absolvirea studiilor la Seminarul din Kupio, în 1973 a fost hirotonit preot.

În data de 25 februarie 1979 a fost hirotonit episcop de Joensuu, slujind mai apoi ca Mitropolit de Oulu între 1980-1996.

În perioada 1996-2001, a fost Mitropolit de Helsinki.

În data de 27 octombrie 2001. A fost ales Arhiepiscop de Karelia și conducător al Bisericii Ortodoxe Finlandeze.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, Arhiepiscopul Leon și-a schimbat titulatura odată cu schimbarea reședinței arhiepiscopale de la Kupio la Helsinki.

Titulatura oficială a Primatului Bisericii Finlandeze este în prezent Înaltpreasfințitul Părinte Leon, Arhiepiscop de Helsinki și a toată Finlanda.

Foto credit: Biserica Ortodoxă Finlandeză

Traducere realizată de Prot. Ioan Durac, Biserica Ortodoxă Finlandeză

Comentarii Facebook


Știri recente