Popești Leordeni: Au fost oficiate mai multe slujbe de pomenire pentru Eroii Revoluției

La memorialul Eroilor Revoluției din Popești Leordeni, județul Ilfov, a avut loc marți o ceremonie comemorativă pentru martirii din Timișoara incinerați și aruncați la un canal din localitate în noaptea de 19 spre 20 decembrie 1989.

Evenimentul a avut loc la muzeul-memorial dedicat Eroilor Revoluției din 1989, unde a fost dezvelit, cu același prilej, și un monument în memoria a trei din cei opt jurnaliștilor străini care și-au pierdut viața în revolta care a alungat comunismul din România: belgianul Danny Huwé, francezul Jean-Louis Calderon și galezul Ian Henry Parry.

Monumentul, intitulat „Patimile lui Iisus”, a fost sfințit de Părintele Consilier Eparhial Alexandru Negoi­ță de la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare al Arhi­episcopiei Bucureș­tilor, care a oficiat apoi și slujba Parastasului, împreună cu clerici din eparhie.

La Popești Leordeni a avut loc marți, 20 decembrie 2022, o ceremonie comemorativă pentru martirii din Timișoara incinerați și aruncați la un canal din localitate în noaptea de 19 spre 20 decembrie 1989. A fost sfințit și un monument al jurnaliștilor străini care au murit în misiune în timpul Revoluției române. Foto: Ziarul Lumina

Reprezentanții ambasadelor din țările de proveniență ale jurnaliștilor au rostit alocuțiuni. Au fost depuse coroane de flori din partea Președinției, Guvernului și a altor instituții.

În clădirea muzeului au mai fost oficiate un Parastas pentru eroii români și o ceremonie religioasă de pomenire în rit romano-catolic. Cu acest prilej, a vorbit și un reprezentant al Bisericii Anglicane.

La Popești Leordeni a avut loc marți, 20 decembrie 2022, o ceremonie comemorativă pentru martirii din Timișoara incinerați și aruncați la un canal din localitate în noaptea de 19 spre 20 decembrie 1989. Foto: Ziarul Lumina

O altă slujbă de pomenire a fost oficiată lângă gura de canal în care a fost aruncată cenușa revoluționarilor timi­șoreni.

„În Popești Leordeni regimul comunist a considerat că cenușa celor care s-au săvârșit atunci trebuie aruncată și uitată. Dar această cenușă nu a fost risipită, ci a adunat oameni, a închegat o întreagă comunitate în gând și rugăciune”, a declarat Părintele Alexandru Negoiță.

„Această manifestare de eroism reprezintă un act de curaj pentru libertatea și unitatea poporului român, dar și pentru libertatea și comuniunea de credință a conaționalilor noștri”.

Pomenirea eroilor Revoluției este o datorie pentru orice român care trăiește în libertate, a spus părintele consilier.

La Popești Leordeni a avut loc marți, 20 decembrie 2022, o ceremonie comemorativă pentru martirii din Timișoara incinerați și aruncați la un canal din localitate în noaptea de 19 spre 20 decembrie 1989. În imagine, canalul în care a fost aruncată cenușa eroilor. Foto: Ziarul Lumina

Cenușa aruncată în canalul din Popești-Leordeni aparținea unui număr de 44 de revoluționari anti-comuniști uciși la Timișoara în 18 decembrie 1989, informează Trinitas TV.

Comemorarea anuală de la Popești-Leordeni este importantă pentru români, deoarece martirii au fost lipsiți și de rânduiala creștinească a înmormântării, considerată importantă, avâbd în vedere respectul acordat trupului din perspectiva învierii și a vieții veșnice.

La Popești Leordeni a avut loc marți, 20 decembrie 2022, o ceremonie comemorativă pentru martirii din Timișoara incinerați și aruncați la un canal din localitate în noaptea de 19 spre 20 decembrie 1989. Foto: Ziarul Lumina

Ceremonia comemorativă a fost organizată de Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, în colaborare cu Consiliul Local Popești-Leordeni și Fundația Simionescu.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente