Pomenirea Sfinților Mucenici din Cherson la Dunărea de Jos

În contextul liturgic al prăznuirii, în Biserica Ortodoxă Română, a Sfinților Mucenici din Cherson: Efrem, Vasilevs, Evghenie, Agatodor, Elpidie, Eterie și Capiton, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați unde se păstrează, cu evlavie, racla cu sfintele lor moaște, a fost săvârșită Sfânta Liturghie.

După aceasta, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, slijitori din administrația eparhială, elevii Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, candidații la examenul de capacitate preoțească, dar și alți credincioși, au venerat moaștele acestor sfinți care, în veacul IV au păstorit în Cherson, Scythia Minor și în zona Dunării de Jos.

În fața raclei ce adăpostesc sfintele lor moaște au fost intonate stihiri din imnografia praznicului, iar Înaltpreasfinția Sa a creionat, în linii de sinaxar, viața, lucrarea și martiriul sfinților sărbătoriți astăzi.

De asemenea, a evidențiat faptul că Sf. Episcop Eterie al Chersonului a obținut pentru zona Scythiei Minor și a Dunării de Jos, din partea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, în cadrul unei întâlniri consemnate de sinaxarele bizantine, libertatea religioasă și susținerea în misiunea pe care o făceau atunci între locuitorii acestor zone.

Cinstirea acestor șapte sfinți episcopi se înscrie în programul manifestărilor pastoral-misionare dedicate anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena.

Comentarii Facebook


Știri recente