Pomenirea Sfântului Ioan Valahul

Biserica noastră îl pomenește mâine, 12 mai, pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul. Acesta s-a născut în Țara Românească, în anul 1644. La vârsta de 15 ani ajunge rob la turci, în timpul incursiunilor militare peste Dunăre ale sultanului Mahomed al IV-lea. Pe drumul spre Constantinopol, un păgân l-a cumpărat și l-a dus la casa sa. Apărându-și demnitatea și curăția, Ioan a fugit de la acesta, iar musulmanul, încercând să-l împiedice, și-a pierdut viața. Păzitorii robilor, aflând despre acest fapt l-au pus în lanțuri și l-au dus la Constantinopol, fiind dat în stăpânirea soției celui ucis. Aceasta a fost impresionată de frumusețea tânărului și i-a făgăduit că dacă va renunța la credința în Hristos, îl va lua de bărbat. După 2 ani de refuz, a fost dat pe mâna autorităților cetății și aruncat în temniță. A fost supus la diverse chinuri, iar in cele din urmă spânzurat, în locul numit Parmak-Kapî din vechiul oraș, lângă marele bazar al neguțătorilor, la 12 mai 1662.

Viața Sfântului Ioan Valahul a fost scrisă de învățatul grec Ioan Cariofil și a fost tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul. Pentru prima dată, numele sfântului apare menționat în mineiele românești începând cu ediția din anul 1846, tipărită la Mănăstirea „Neamț”.

În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât ca acest mucenic să fie cinstit în întreaga Biserică Ortodoxă Română. Generalizarea solemnă a cultului Sfântului Mucenic Ioan Valahul s-a făcut în octombrie 1955.

Comentarii Facebook


Știri recente