Pomenirea morților în Postul Mare

Grija pentru sufletele celor răposați este o datorie creștină și, totodată, un act de civilitate. Biserica Ortodoxă a rânduit, pe tot parcursul anului, zile speciale de rugăciune pentru cei trecuți la Domnul. În Postul Mare, credincioșii merg la biserică și fac parastase sâmbăta, începând cu Sâmbăta Sfântului Teodor și până la Sâmbăta lui Lazăr.

„Rânduiala Tipicului spune că se fac pomeniri ale morților special numai în Sâmbăta a doua, a treia și a patra din Postul Mare, dar noi știm că ziua săptămânală pentru pomenirea morților este sâmbătă. De aceea, se face pomenirea morților și în prima sâmbătă a Postului Mare și în Sâmbăta a cincea a Postului Mare pentru că fiecare creștin poate să facă o pomenire la un anumit soroc în fiecare sâmbătă din cele cinci sâmbete ale Postului Mare”, a spus părintele asistent doctorand Alexandru Dumitrescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, după cum ne informează TRINITAS TV.

Biserica Ortodoxă a consacrat pomenirii celor trecuți la cele veșnice o zi liturgică pe săptămână, sâmbăta, semnificația acestei zile amintind de Sâmbăta dinaintea Învierii Domnului.

„Sunt specificate în calendar ca zile de pomenire a morților tocmai pentru că și cântările de la slujbele acestor sâmbete conțin referiri directe la pomenirea morților. Cântările sunt făcute pentru pomenirea morților așa cum este și în ziua moșilor spre exemplu când cântările din acea zi se referă tocmai la pomenirea morților. Avem binecuvântările morților, se cântă ‘Aliluia’ și de aceea în aceste sâmbete se face pomenirea generală a morților pentru că și slujbele sunt alcătuite în acest sens”, a mai precizat părintele Alexandru Dumitrescu.

În afara sâmbetelor din Postul Mare, cei trecuți la Domnul sunt pomeniți în mod special în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți și în cea dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt.

Comentarii Facebook


Știri recente