Pomenirea morților în Postul Mare

Grija pentru sufletele celor răposați este o datorie creștină și, totodată, un act de civilitate. Biserica Ortodoxă a rânduit, pe tot parcursul anului, zile speciale de rugăciune pentru cei trecuți la Domnul. În Postul Mare, credincioșii merg la biserică și fac parastase sâmbăta, începând cu Sâmbăta Sfântului Teodor și până la Sâmbăta lui Lazăr.

„Perioada Postului Mare este o perioadă de duhovnicie, o perioadă în care credincioșii se gândesc la mântuirea sufletului lor, dar și la cei dragi și adormiți. De aceea, în sâmbetele Postului Mare se fac pomeniri și pentru cei adormiți. Nu se fac pomeniri, însă, de luni până vineri pentru că este o perioadă în care nu se săvârșește Sfânta Liturghie deplină, ci Liturghia Darurilor înainte sfințite, iar pomenirile înseamnă de fapt pomenirea efectivă la Proscomidiar, la Liturghiile depline din sâmbete și duminici, a Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Stelian Ionașcu, Prof. Univ. la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

Așa cum, în această perioadă a Postului, ne îngrijim mai mult de hrana sufletului, la fel trebuie să ne îngrijim și de sufletele celor trecuți la Domnul.

În afara sâmbetelor din Postul Mare, se face pomenirea de obște pentru cei trecuți la Domnul în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți și în sâmbăta care precede Duminica Pogorârii Duhului Sfânt.

Comentarii Facebook


Știri recente