Pogorăminte alimentare în perioada postpascală

Pentru a sublinia importanța sărbătorii pascale și urmările evenimentului Învierii Domnului nu doar asupra ființei umane, ci și asupra atitudinilor și comportamentului persoanelor, Părinții Bisericii au rânduit ca în perioada dintre Sfintele Paști și Duminica Tuturor Sfinților sau Pentricostarul să se facă anuminte pogorăminte. Aceste excepții de la practica liturgică și alimentară a zilelor anului nu e neapărat specifică Perioadei Postpascale, dar acum ele par să-și găsească justificarea cel mai bine.

Miercurea și vinerea, zile de post de obicei, sunt zile cu dezlegare la pește. Această rânduială nu e una nouă, fiind preluată din Tipicul cel Mare și având fundament în Tradiția Bisericii, în imnografia și canoanele ei.

Ar trebui să mai știm că dezlegarea la pește nu e o obligație, ci un pogorământ, adresându-se celor care în mod normal postesc miercurea și vinerea și monahilor.

Comentarii Facebook


Știri recente