Poate fi depresiv un creștin? Dacă s-ar rezuma la recunoștință și smerenie, lumea nu ar suferi: PS Nectarie de Bretania

„Minunat lucru ar fi ca suferința în sine să ne apropie de Dumnezeu. În momentul în care percepem lucrurile din perspectiva aceasta, nu ajungem să deznădăjduim și să ne descurajăm”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Europei Occidentale.

Evanghelia Vindecării slăbănogului de la Vitezda ne învață „să credem cu toată ființa noastră că Mântuitorul Iisus Hristos este Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, indiferent din ce cauză suferim – că este din cauza păcatului sau din îngăduința Domnului”, a spus ierarhul.

„Sunt multiple învățăturile pe care le putem desprinde din Evanghelia de astăzi. Dar haideți să ne oprim totuși la a-L mărturisi pe Dumnezeu, a-I recunoaște dumnezeirea și, nu în ultimul rând, să avem recunoștință față de Făcătorul nostru”, a mai spus Preasfinția Sa.

„Dacă vom privi lucrurile și din perspectiva aceasta, așa cum v-am spus, nu acceptăm cu ușurință deznădejdea în sufletele noastre.”

„În contextul contemporan și în veacul acesta în care trăim, foarte adesea auzim cuvântul deznădejde. A deznădăjduit în sufletul lui, uneori chiar nu mai auzim cuvântul s-a descurajat. Auzim foarte adesea cuvântul psihologiei moderne: Are o depresie sau este depresiv. Oare poate să fie depresiv un creștin?” s-a întrebat ierarhul.

Dumnezeu ne este alături, dar așteaptă să-L chemăm

„Nu ar trebui teoretic, practic însă vedeți că ne îndepărtăm de lucrarea lui Dumnezeu, ne îndepărtăm de poruncile Lui și ajungem să suferim prin prisma păcatelor noastre personale. Așa s-a întâmplat cu acest slăbănog bolnav de 38 de ani și înțelegem că Dumnezeu vine în întâmpinarea noastră, este suficient să strigăm către el: Doamne, ajută-mă!”

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Europei Occidentale a amintit o pildă din Patericul Egiptean, care relatează lupta Sfântului Antonie cel Mare cu demonii într-o noapte. Ulterior, el strigă către Dumnezeu: Doamne, unde ai fost? La care Dumnezeu îi răspunde: Eu am fost lângă tine, însă nu M-ai chemat.

Oare nu ajungem și noi să-L uităm pe Dumnezeu? Cu toate acestea, „El este lângă noi, așteaptă, El este la ușă și chiar El Însuși este Ușa: Cine va intra prin mine se va mântui. Ce ne mai spune Mântuitorul Hristos? Fără de Mine nu puteți face nimic. Oare noi, în veacul acesta, în secolul 21, mai trăim aceste cuvinte cu toată ființa noastră?” a continuat ierarhul.

„Dacă s-ar rezuma la recunoștință și la smerenie, lumea nu ar mai suferi, omul contemporan nu ar mai fi în suferință.”


Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania a slujit duminică la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon – Nou” din București. Ierarhul este prezent în Capitală cu ocazia Festivalului „Aici – Acum”, organizat de Guvernul României pentru românii din diaspora și din jurul granițelor cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente