Festivalul românilor de pretutindeni a debutat cu rugăciune. Ceva se mișcă în inima fiecăruia, a spus Episcopul Italiei

La Palatul Patriarhiei au debutat vineri manifestările din cadrul Festivalului „Aici-Acolo”, organizat, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, de Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici și sub înaltul patronaj al Președinției României.

Festivalul aduce împreună artiști români din țară și din diaspora, precum și reprezentanți ai mediului asociativ, academic și de afaceri din comunitățile românești din afara granițelor.

Evenimentul inaugural a început cu un Te Deum oficiat de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la Catedrala Patriarhală, unde trei ierarhi s-au alăturat Grupului psaltic Tronos, pentru a da răspunsurile la strană: Episcopii Siluan al Ungariei și Siluan al Italiei, precum și Episcopul vicar Nectarie de Bretania al Arhiepiscopiei Europei Occidentale.

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud a participat vineri, 24 mai 2024, la deschiderea Festivalului „Aici-Acolo”, dedicat românilor din diaspora și din comunitățile istorice din jurul granițelor. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

A mai fost prezent și Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, deoarece manifestările sunt dedicate atât românilor din diaspora, cât și celor din comunitățile istorice situate în jurul granițelor.

După slujbă, participanții au mers în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, unde Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul transmis de Părintele Patriarh Daniel cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni.

Patriarhul Daniel: În familie este asumată credința

În mesaj, Patriarhul României subliniază că Biserica Ortodoxă Română are 1.578 parohii și filii și 74 așezăminte monahale în diaspora românească, deservite de 1.519 clerici români.

PS Varlaam Ploieșteanul a transmis mesajul Patriarhului Daniel în debutul Festivalului „Aici-Acolo”, vineri, 24 mai 2024, desfășurat la Palatul Patriarhiei. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Influența binefăcătoare a Bisericii este primită, trăită și transmisă copiilor mai ales prin intermediul familiilor formate din credincioși atașați valorilor Ortodoxiei. Familia este mediul prioritar în care credința este asumată, practicată, îndrăgită și transmisă mai departe urmașilor”, afirmă Preafericirea Sa.

„De aceea, românii doresc să păstreze unitatea familiei, constituită din bărbat, femeie și copii, deoarece familia binecuvântată de Dumnezeu reprezintă spațiul intim cel mai de preț în care se exprimă iubirea conjugală, dar și dragostea părintească, filială și frățească.”

„Astfel, de misiunea Bisericii Ortodoxe Române în diaspora se leagă cultivarea năzuințelor sfinte ale românilor din afara țării, unitatea familiei, limba română, credința creștină și cultura română în dialog cu marile culturi universale”, mai transmite Părintele Patriarh Daniel.

PS Siluan al Italiei: O unire în cuget a românilor

„Ceva se mișcă în inima fiecăruia”, a spus Episcopul Siluan al Italiei la sesiunea inaugurală a Festivalului „Aici-Acolo” de vineri, 24 mai 2024. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„De la Herodot încoace ni se spune că nu avem capacitatea să lucrăm împreună”, a remarcat Episcopul Siluan al Italiei. „Dar simplu fapt că suntem astăzi aici arată că nu e chiar așa. Pentru că ceva-ceva se mișcă, ceva se mișcă acolo, în inima fiecăruia.”

„De ce am venit aici? Ne-am unit în aceeași direcție”, a subliniat ierarhul. „Privim în aceeași direcție, asta e important.”

„Este atâta talent, și atâta valoare și calitate în poporul nostru! Suntem mândri de cei care sunt aici”, a adăugat Preasfinția Sa. „Dacă ne oprim la tot ce nu funcționează, nu mai terminăm niciodată. Dar sunt multe talente.”

„Și știți că un diamant are valoare cu atât mai mare, cu cât are fațete mai multe”, a continuat părintele episcop.

„De aceea, trebuie să ne ocupăm fiecare dintre noi, și personal, și comunitar, acolo unde suntem, cu darurile pe care le avem. Sunt foarte multe daruri. Copiii noștri sunt primii la școală și pe la concursuri și așa mai departe, pretutindeni pe unde mergem. Și legătura aceasta ne este benefică și nouă. Noi avem nevoie de legătura aceasta. Noi o vedem bisericește.”

Gheorghe Cârciu: Comoara României sunt românii

„Comoara cea mai de preț a României sunt și vor fi românii”, a spus Secretarul de stat Gheorghe Cârciu vineri, 24 mai 2024, la deschiderea Festivalului „Aici-Acolo”. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Acasă suntem acolo unde Îl găsim pe Dumnezeu, a subliniat Secretarul de stat Gheorghe Cârciu de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care a fost gazda evenimentului de la Palatul Patriarhiei. „Mulțumim românilor de pretutindeni”, a spus oficialul. „Comoara cea mai de preț a României sunt și vor fi românii.”

De aceea, a continuat el, „Guvernul României are datoria să-i sprijine pe români acolo unde ei trăiesc. Cel mai important argument este dat de cei 11,2 miliarde de euro cu care românii din afara granițelor participă la PIB-ul României.”

Sandra Pralong, consilier prezidențial, a amintit că festivalul, ajuns anul acesta la a șaptea ediție, reprezintă o inițiativă a Președinției României și i-a încurajat pe românii din diaspora, în numele Președintelui Klaus Iohannis, să se implice atât civic, cât și politic, în beneficiul comunităților românești din țările în care trăiesc.

Sandra Pralong, consilier prezidențial, i-a încurajat pe românii din diaspora, în numele Președintelui Klaus Iohannis, să se implice atât civic, cât și politic, în beneficiul comunităților românești din țările în care trăiesc. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Liviu Lucaci, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici, organizație parteneră a Festivalului „Aici – Acolo”, a subliniat că uniunea „a înțeles că are nevoie de un dialog real, un dialog care ne-a lipsit atâția ani”.

„Lipsa acestui dialog între ce se întâmpla înăuntru și ce se întâmpla în afară, între noi și colegii noștri din străinătate ne-a frustrat de evenimente majore, care pot să contribuie la crearea unei identități consolidate”, a spus Liviu Lucaci.

Festivalul „Aici – Acolo” reunește peste 500 de români de pretutindeni din 34 de țări din diaspora și români din comunitățile istorice din jurul României.

Festivalul „Aici-Acolo”, este organizat, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, în perioada 24-26 mai 2024, de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici și sub înaltul patronaj al Președinției României. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Manifestările se încheie duminică, zi în care programul include Sf. Liturghie oficiată la Catedrala Patriarhală și, în a doua parte a zilei, un moment cultural organizat la Opera Națională din București. Programul manifestărilor culturale este disponibil aici.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente

Congresul Național „Hristos Împărtăşit Copiilor” are ca temă tradiția și noutatea în activitatea catehetică parohială

Activităţile catehetice desfășurate de Biserică prin intermediul parohiilor vor fi abordate la Congresul Naţional „Hristos Împărtăşit Copiilor”, organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale la Centrul Social-Pastoral „Sfânta Cruce” – Mănăstirea Caraiman în perioada 23-25…