Pilda lucrătorilor răi explicată locuitorilor unei regiuni viticole: Oamenii lui Dumnezeu sunt prigoniți

PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit duminică în Parohia „Sfinții Voievozi” din orașul Urlați, unde a sfințit capela mortuară a comunității și le-a vorbit credincioșilor despre Pilda lucrătorilor răi la vie, textul evanghelic al zilei.

PS Timotei a spus că această pildă se referă la adversarii Mântuitorului, dar și la noi „cei mereu nerecunoscători față de Dumnezeu”.

„În acest ținut unde ne aflăm sunt foarte multe vii, unele dintre ele cunoscute, cu rod bogat. Gândiți-vă la un proprietar al uneia dintre aceste cunoscute vii care la vremea roadelor nu primește nimic. Totul – după părerea celor care ostenesc în vie – se cuvine numai lor, iar Stăpânului viei, nimic”, a explicat părintele episcop vicar.

În istorie, mereu cei care au fost trimiși să facă cunoscută voia lui Dumnezeu au fost prigoniți, a spus ierarhul amintind că „Prorocul Miheia a fost bătut, Isaia a fost tăiat cu fierăstrăul, Zaharia, omorât între templu și altar, iar prietenul Mirelui, Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, tăiat cu sabia și capul lui adus pe tipsie”.

„Așa s-au comportat în perioade diferite cu oamenii lui Dumnezeu contemporanii lor”, a subliniat PS Timotei.

„Se poate ca și noi, cu puține excepții, să fim printre lucrătorii răi. Va trebui să depășim starea de răutate, să ne întoarcem la Dumnezeu și să fim recunoscători, pentru că principalul păcat al lucrătorilor răi din vie a fost acela al nerecunoștinței față de Dumnezeu. Ei s‑au crezut stăpâni. Dumnezeu nu mai avea loc în vie, în viața lor”, a mai spus Preasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit apreciativ despre activitatea Parohiei „Sfinții Voievozi” și a acordat, din partea Patriarhului României, o serie de ordine și distincții persoanelor care s‑au evidențiat prin implicarea lor în susținerea construcției, dotării și înfrumusețării paraclisului sfințit, precum și a altor proiecte edilitare ale parohiei.

Preotul paroh Petroni‑Virgil Tănase a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, același ordin, pentru mireni, fiind oferit și primarului orașului Urlați, Marian Măchițescu, precizează Ziarul Lumina.


Orașul Urlați este unul dintre centrele viticole semnificative ale Prahovei, aflat în zona colinară a Dealului Mare.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mircea Popa

Comentarii Facebook


Știri recente