Pictura Catedralei din Mănăștur a fost finalizată: Mitropolitul Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru lucrările realizate

Pictura Bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Cluj-Napoca, cunoscută drept Catedrala din Mănăștur, a fost finalizată în luna decembrie. Mitropolitul Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru lucrările realizate.

Înaltpreasfinția Sa a oficiat duminică Sfânta Liturghie în lăcașul de cult proaspăt pictat. La slujbă au participat oficialități civile și militare, oameni de cultură, precum și mii de credincioși clujeni, catedrala fiind plină.

Cuvântul rostit de ierarh s-a intitulat „Haină albă pentru nunta Mielului”. Mitropolitul Andrei a explicat că atât în Vechiul Testament, cât și în Noul Testament, unirea omului cu Dumnezeu este preînchipuită ca un ospăț de nuntă.

În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra comunității parohiale și pentru sporul dat în lucrarea de pictură a bisericii.

Pentru activitatea pastoral-misionară, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei l-a hirotesit arhidiacon pe diaconul Adrian Hodoroga, slujitor în cadrul parohiei.


Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul clujean Mănăștur, cunoscută sub numele de Catedrala din Mănăștur, a fost zidită între anii 1990-2018, fiind închinată Eroilor Revoluției din Decembrie 1989.

Piatra de temelie a fost pusă în data de 6 mai 1990, de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira, prin implicarea directă a preotului Vasile Raus.

Proiectul bisericii a fost realizat de arhitectul Radu Spânu după proiectul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, împrumutând și unele detalii arhitecturale ale Catedralei „Sfântul Petru” din Roma. Biserica are o lungime de 50 m, o lățime de 38 m și o înălțime de 62 m.

Lăcașul de cult a fost sfințit la data de 20 ianuarie 2019, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. De asemenea, la data de 10 aprilie 2022, ierarhul a sfințit cele patru clopote noi ale lăcașului de cult. Acestea au fost realizate la Turnătoria de clopote „Blotor” din Satulung, jud. Maramureş. Clopotele sunt turnate din bronz curat, lingourile de cupru și de staniu fiind importate din Germania. Clopotul mare are 476 kg (nota muzicală LA),

În perioada 7 septembrie 2020 – 15 decembrie 2023, biserica fost pictată în tehnica fresco, fiind realizați peste 7.000 de mp de pictură. Lucrările au fost executate de o echipă de pictori, coordonată de pictorul Stanislav Grecu.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto disponibilă pe pagina de Facebook a Mitropoliei Clujului.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente