Piatră de temelie pentru un nou lăcaș de cult în Eparhia Sălajului

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului a fost prezent duminică, 17 martie 2013, în mijlocul credincioșilor parohiei Mierța, protopopiatul Zalău, potrivit episcopiasalajului.ro. Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte și Preacucernicul Părinte Ștefan Lucaciu, protopopul Zalăului, Preacucernicul Părinte paroh Mihai Văran și Preacucernicul Părinte Ioan Văran, de la parohia Tămașa.

La finalul Sfintei Liturghii s-a așezat piatra de temelie pentru o nouă biserică de zid, pe care tânărul și vrednicul părinte Mihai Văran împreună cu puținii, dar jertfelnicii credincioși, doresc să o înalțe spre slava lui Dumnezeu.

Vechea biserică de lemn cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din parohia Mierța a fost zidită în anul 1857 prin contribuția credincioșilor și la îndemnul preotului de atunci Gheorghe Meseșan. Data zidirii bisericii nu este cunoscută cu exactitate de nimeni din sat, anul 1857 fiind pomenit de preotul Gheorghe Meseșan pe o filă găsită în cărțile de cult.

De-a lungul timpului a fost consolidată prin diferitele lucrări la îndemnul preoților parohi. În timpul păstoririi preotului Remus Mureșan, care a fost paroh între anii 1938-1963, s-a turnat o centură de beton la temelie, s-au bătut de asemenea scânduri în interior și exterior pentru o mai bună termoizolare, s-a acoperit biserica cu țigle din ciment, țigle cu care biserica e acoperită și astăzi. Biserica nu are pictură la interior, în consecință în anul 1966, la îndemnul preotului Constantin Chirițoiu, paroh între anii 1963-1972, s-au pus scânduri din brad bătute pe bârne la interior. În anul 1972 preotul suplinitor Florian Leontin împreună cu credincioșii și primul corator Teofil Ranta acoperă turnul bisericii cu tablă zincată, acoperiș care de asemenea, rezistă pană astăzi.

Astăzi biserica este într-un stadiu avansat de uzură, necesitatea construirii unui nou lăcas de rugăciune fiind evidentă.

Comentarii Facebook


Știri recente