PF Parinte Patriarh Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana din Iasi

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitana din Iasi, impreuna cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat binecuvantarea pe care Egiptul a primit-o in urma autoexilarii Pruncului Iisus, a Sf. Fecioare Maria si a Dreptului Iosif: ‘Dumnezeu a dorit ca intr-o zi si Egiptul sa fie crestinat, si pentru ca Egiptul l-a primit pe Pruncul Iisus, mai tarziu unii dintre apostolii lui Hristos au mers in Egipt, au propovaduit Evanghelia si acolo a inflorit pentru prima data monahismul, viata monahala in timpul Sf. Antonie cel Mare. Egiptul a devenit mare aparator al dreptei credinte in timp de ratacire si de erezie. Asa avem pe Sf. Atanasie al Alexandriei, pe Sf. Chiril al Alexandriei care au marturisit adevarul divin in Sinoadele ecumenice. Autoexilarea Pruncului in Egipt a fost semn de binecuvantare pentru Egiptul crestin de mai tarziu’.

PF Parinte Patriarh Daniel a explicat apoi credinciosilor de ce Biserica Ortodoxa cinsteste astazi, imediat dupa sarbatoarea Nasterii Domnului, pe Sf. Fecioara Maria: ‘Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos s-a facut din Fecioara Maria, si totdeauna dupa un eveniment sfant pe care il sarbatorim cinstim si persoanele prin care Dumnezeu a lucrat. Prin aceasta noi invatam ca Dumnezeu lucreaza in istorie, dar lucreaza prin oameni, si se arata ca Evanghelia nu desparte pe Prunc de Mama Sa si pe Mama lui Iisus de Iisus, si cat de mult Maica Domnului este aproape de Sfanta Treime, deoarece zamislirea din Fecioara Maria s-a facut prin lucrarea Duhului Sfant si prin puterea lui Dumnezeu Tatal. In cantarile noastre, Maica Domnului este cinstita imediat dupa Sfanta Treime. Cinstea Maicii Domnului vine din faptul ca ea naste ca om pe Fiul cel vesnic al lui Dumnezeu. Maica Domnului este icoana Bisericii care poarta in ea pe Hristos si-L arata lumii’.

In finalul cuvantului de invatatura, PF Parinte Patriarh Daniel a facut cateva referiri la semnificatiile celor 14.000 de copii ucisi de regele Irod, amintind de copiii ucisi de razboaie, de calamitati, precum si de copii ucisi de proprii lor parinti. Totodata, PF Sa a adresat felicitari mamelor si parintilor care cresc copiii in credinta, precum si tututor celor care au grija de copii: ‘Copiii despre care vorbeste Evanghelia de astazi sunt preinchipuirea multor copii care de-a lungul istoriei au fost ucisi, o multime de copii ucisi de foamete, o multime de copii ucisi in razboaie, de calamitati naturale, dar si o multime de copii ucisi prin avort. Felicitam pe toate mamele care nasc copii si-i cresc in credinta, felicitam pe toti parintii care au grija de copiii lor si le daruiesc nu numai haine si hrana, ci si hrana duhovniceasca a credintei. Felicitam pe toti cei care au grija de copiii saraci, care ajuta familiile cu copii multi’.

Comentarii Facebook


Știri recente