În seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie 2017, la Catedrala Voievodală Adormirea Maicii Domnului din Buzău, IPS Ciprian a primit Sfânta Lumină de la Ierusalim, pe care a împărțit-o protoiereilor, preoților și altor delegați din teritoriu, pentru a duce acest dar în întreaga Eparhie, după cum ne-a transmis Dragoș Olteanu, Consilier mass-media.
La miezul nopții, peste 5000 de buzoieni au venit la Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului din municipiu, ca să primească Lumina Sfântă de la ierarhul lor și să participe la slujbele religioase închinate marelui praznic al Învierii Domnului. Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat începutul slujbei de Înviere în pridvorul catedralei, după care a săvârșit Utrenia pascală și Sfânta Liturghie în locașul de cult.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei și de Corala Ortodoxă Mixtă Neagu Ionescu a Catedralei Arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a explicat înțelesurile duhovnicești ale sărbătorii Sfintelor Paști.
Am cântat cu toții troparul Învierii: «Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând, și celor din mormânturi, viață dăruindu-le». Din această noapte și până la praznicul Înălțării Domnului la ceruri, ne vom saluta între noi cu salutul pascal «Hristos a înviat!» și vom răspunde cu toată convingerea și fermitatea: «Adevărat a înviat!». Nu este un simplu salut, ci este mărturisirea credinței noastre în Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat pentru mântuirea noastră, a spus chiriarhul locului.
În Duminica Sfintelor Paști, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a oficiat în 16 aprilie 2017 la Catedrala Arhiepiscopală Înălțarea Domnului, slujba Vecerniei, numită și A doua Înviere sau Învierea mică. În cadrul acestei vecernii speciale, un sobor de slujitori, condus de Părintele Arhiepiscop, a lecturat textul evanghelic de la Ioan, capitolul 20, versetele de la 19 la 25, în douăsprezece limbi: română, greacă, latină, ebraică, slavonă, rusă, bulgară, engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă, după numărul celor doisprezece Apostoli care au propovăduit în lume vestea Învierii lui Hristos.